Tämä viikko on mennyt jotenkin syvissä mietteissä, hieman alakuloisissa tunnelmissa. Olen kokenut jonkinlaista tyhjyyttä, enkä ole saanut tunteistani kunnolla kiinni. Yksi teema on myös noussut voimakkaasti esiin pohdinnoissani. Olen jo muutaman vuoden tehnyt tietoisesti töitä kärsimyskehoni kanssa (Pain body/Eckhart Tolle). Sen tiedostaminen oli jo iso askel minulle, ja sen irtipäästämisessä olen jo melkein onnistunut.

Tiedostin oman kärsimyskehoni ensi kerran, kun luin Eckhart Tollen kirjan Läsnäolon voima (suosittelen tätä kirjaa lämpimästi). Kärsimyskeho syntyy, kun kaikki emotionaalinen kärsimys kerääntyy jääminä sinuun, mieleesi ja kehoosi. Tämä tuskan kerääntyminen alkaa jo lapsena. Pitkin elämää tämä negatiivinen energiakenttä vahvistuu ja valtaa koko minuutesi. Kärsimyskeho voi olla piilossa ja unessa, ja se aktivoituu sopivan ärsykkeen ilmaantuessa. Joillakin tyytymättömillä ja koko ajan negatiivisisesti elämään suhtautuvilla ihmisillä kärsimyskeho on jatkuvasti aktiivisena. He käytännössä elävät elämäänsä kärsimyskehon kautta. Viattomimmillaan jonkun ihmisen kärsimyskeho ilmentyy valittamisena ja marinana, kun taas pahimmillaan se voi olla väkivaltainen tai ajaa jopa itsetuhoon.

Minulla kärsimyskeho oli voimakkaasti aktiivinen useita vuosia. Kärsimyskehoni ei koskaan ollut äänekäs tai raivoava, päin vastoin, se oli erittäin sisäänpäin kääntyvä. Kaikkein pahin piirre oli marttyyrius. Myös uhriutuminen kuului piirteisiin. Mykkäkoulut, jäätävä kylmyys, välinpitämättömyys ja kykenemättömyys ottaa vastaan rakkautta ovat olleet minun taakkojani useita vuosia. Kaikki elämässäni kokemani epäonnistumiset olivat patoutuneet kärsimyskehooni, ja elin elämääni noiden pettymysten kautta. Se oli tavattoman raskasta. Jokainen uusi asia sai negatiivisen värityksen kaikista niistä huonoista kokemuksista, joita olin sieluuni varastoinut. Jotenkin tuntuu niin hullulta, että mitä enemmän kärsin halusin silti lisää tuskaa, koska silloin kärsimyskehoni voimistui eikä minun tarvinnut muuttua. Uskoin vahvasti, että muutos on mahdotonta. Alitajuisesti vahvistin huonoja toimintamalleja, koska en elänyt tietoista elämää, vaan kärsimyskehoni oli elämäni näytelmän pääroolissa. Sieluni esitti vain sivuroolia.

Koska tiedostamattomuus vahvistaa kärsimyskehoa, eikä sitä vastaan voi taistella, voi siitä päästä eroon tulemalla siitä tietoiseksi. Tarkkailu ja tiedostaminen ovat auttaneet minua sen irti päästämisessä. Ajattele posititiivisesti tai ole paras versio itsestäsi -mantrat eivät ole minua auttaneet syvään juurtuneiden käyttäytymismallien pois oppimisessa. Sen sijaan tietoisen läsnäolon lisääminen on heikentänyt kärsimyskehoani huomattavasti. Koska pyrin elämään mahdollisimman paljon tässä hetkessä enkä ammenna tilanteisiin käyttäytymismalleja menneisyydestä, on se auttanut minua paljon ahdistuneisuuteen ja antanut voimaa kohdata tuskallisia tunteita. Vaikka olen jo useamman vuoden työstänyt tarkkailijan roolia, ja irrottautunut kärsimyskehostani, saa se vielä edelleenkin hetkellisen vallan joissakin tilanteissa. Nämä hetket tosin ovat aivan oivallisia kasvun hetkiä, koska silloin pääsen todella tarkkailemaan egoni varjoa, joka yrittää kääntää kaiken negatiiviseksi ja kiskoo minua vanhoihin toimintamalleihin. Olen pyrkinyt hyväksymään kärsimyskehoni olemassaolon ja olla tuomitsematta sitä. Se on niin syvälle juurtunut osa minua, että minun on opittava elämään sen kanssa eikä taistella sitä vastaan. En pysty repimään sitä juurineen pois, mutta voin ottaa sen ystäväkseni. Kärsimyskehoni on minun kumppanini, joka on opettanut minulle paljon ja mahdollistanut tämän henkisen kasvun matkan, jolla tällä hetkellä etuoikeutetusti olen.

Nämä haasteelliset ajat tuovat varmasti esille monien ihmisten kärsimyskehot. On paljon patoutunutta tuskaa, joka ilmenee väkivaltaisuutena, vihamielisyytenä, katkeroitumisena, syyttelynä muutaman mainitakseni. Itsekin yritän lempeästi hyväksyä ja tarkkailla sitä kärsimyskehoani, joka antaa minun uskoa, että kaikki on menetetty, turha yrittää, mistään ei tule mitään…nyt kuitenkin, tätä kirjoittaessani, voin kävellä pois negatiivisen egoni varjon luota ja uskoa siihen, että kaikki on mahdollista ja elämä on kuitenkin ihan mukavaa.

Tässä linkki Eckhart Tollen Läsnäolon voima-kirjaan:
https://www.adlibris.com/fi/kirja/lasnaolon-voima-9789522605528

Ja jos sinulla on hetki aikaa, katsele tämä Eckhart Tollen puolison Kim Engin video aiheesta:
https://www.youtube.com/watch?v=lIxNOiUKvFo