Suomi, asiantuntijoiden luvattu maa

Lehdistö siteeraa mielellään eri alojen asiantuntijoita etenkin terveyteen, hyvinvointiin ja ravintoon liittyvissä jutuissa. Asiantuntija sanoo, että juo kaksi litraa vettä päivässä, syö hyviä rasvoja, älä syö voita, syö lautasmallin mukaan, syö leipää kuusi palaa päivässä, syö rahkaa, syö aamiainen, älä syö illalla, syö kahden tunnin välein, liiku, ajattele positiivisesti, syö vitamiineja, syö hedelmiä, vältä kananmunia, suosi kevyttuotteita jne, jne….huh, huh, ihan on pää pyörällä näin maallikolla.

Mitäs sitten, kun on toiminut asiantuntijoiden neuvojen mukaan esimerkiksi syömällä virallisen lautasmallin mukaan vältellen rasvoja ja syönyt ne kuusi palaa leipää päivässä, liikkunut viisi kertaa viikossa ja jopa ajatellut positiivisesti, mutta onkin vain lihonut ja olo on täysin vetämätön? Uskaltaako silloin, kun oma kroppa huutaa pelastusta, kyseenalaistaa asiantuntijoiden ohjeet, joita saa päivittäin lukea valtakunnallisesta mediasta? Mitä sitten tapahtuu, kun alankin itse ottamaan selvää esim. ravinnon vaikutuksesta ihmisen hyvinvointiin? Googlaan, luen, haen vertaistukea Facebookin erilaisista ruokavalioryhmistä. Päätän aloittaa viljattoman ja vähähiilarisen rasvoja suosivan ruokavalion, koska olen kuullut siitä niin paljon hyvää muualta kuin virallisten asiantuntijoiden suusta. Laihdun ihannepainooni ilman rääkkäävää liikuntaa ja voin syödä vatsani täyteen joka kerta. Veriarvoni muuttuvat loistaviksi ja nurkan takana kolkutellut aikuistyypin diabetes on historiaa. Mitä tähän sanoo asiantuntija tai esimerkiksi lääkäri? Olenko uskonut vääriä profeettoja ja saanut itseni kuntoon väärällä tavalla vain koska se ei ole virallisten asiantuntijoiden totuus?

www.terapiakokkausta.fi, Maria Alatalo 14.3.2015

Muistan muutamia vuosia sitten kun karppaus tuli Suomeen ja erittäin onnistuneesti Suomen viralliset terveysasiantuntijat teilasivat ruokavalion tietämättä siitä kuitenkaan paljoakaan. Muistan silloin jonkun asiantuntijan sanoneen, kun joku oli laihtunut ja saanut itsensä terveeksi (lääkkeettömäksi), että tämä on väärällä tavalla laihtunut ja parantunut. Aika hurjaa, että voi olla väärällä tavalla parantunut eli käyttänyt ruokaa lääkkeenään oireita hoitavien lääkkeiden sijaan. Vieläkin sydäntäni riipaisee Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwabin kommentit karppaajaperheiden lasten huostaanotosta muutama vuosi sitten, kun karppauksesta vielä kirjoitettiin lehdistössä. Toki hän jälkikäteen ammattimaisesti kielsi ikinä lausuneensa mitään sen suuntaista. Toivottavasti tässä tapauksessa oli vain kyse ilmiön ääripäästä ja mopon karkaamisesta käsistä molemmin puolin. Virallisia asiantintuntijoita voisi muistuttaa, että vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa ei kyse ole mistään muotidieetistä, jonka jälkeen palataan samaan vanhaan leivän mussuttamiseen. VHH on kokonaisvaltainen ja erittäin monipuolinen ruokavalio, jossa suositaan luonnollisia rasvoja, maanpäällisiä kasviksia, lihaa, kalaa, kanaa, munia, manteleita, pähkinöitä, siemeniä, marjoja ja rasvaisia maitotuotteita (nämä kaikki mielellään luomuna). Tämän lisäksi vältetään sokeria sen kaikissa muodoissaan ja minimoidaan prosessoidun ruuan käyttöä. Jos on vähänkään perehtynyt VHH:n sisältöön, niin ei voi syyttää karppaajavanhempia lastensa heitteillejätöstä. Ne ketkä eivät välitä pätkääkään lastensa ruokavaliosta saisivat joutua terveysviranomaisten suurennuslasin alle.

Kuitenkin samoja piirteitä on saanut mediassa viimeaikoina ollut keskustelu espoolaisäideistä, jotka haluavat lapsilleen parempaa ruokaa päiväkodeissa ja kouluissa. Asiantuntijat ovat ihmeissään. Eikö espoolaisille elitisti äideille kelpaa nykyaikainen laitosruoka? Laitosruoka, jonka pääasiallinen energianlähde on tärkkelys, kermankaltaiset valmisteet, sokeri, vehnä ja margariini unohtamatta lisäaineita, joita nämä keittiöissä käytetyt puolivalmisteet sisältävät. En ole nyt sisäistänyt sitä, että mikä siinä on niin pahaa ja elitististä, jos haluaa kasvaville lapsilleen parasta mahdollista ruokaa hyvinvointivaltiossa nimeltään  Suomi? Miksi haluamme tarjota lisäaineleivän päällä ylikansallisen elintarvikeyhtiön margariinia kotimaisen luomuvoin sijaan? Miksi emme käyttäisi kotimaista kermaa kermankaltaisen valmisteen tilalla, jonka ainesosat tulevat ympäri maailmaa eikä niitä osaa edes lausua? Mitä vastaan tyttärelleni, kun hän kysyy, että miksi aina kun on syönyt koulussa, niin on heti seuraavalla tunnilla nälkä? Vastaan, että valitettavasti maamme viralliset terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntijat ovat sitä mieltä, että teille kasvaville lapsille pitää syöttää mahdollisimman tärkkelyspitoista ja rasvatonta ruokaa ja teidän pitää juoda myös rasvatonta maitoa. Ruoka on tämän vuoksi mautonta ja pahaa, miksi tyttöseni syöt sitä aivan liian vähän. Näin sinun luullaan pysyvän hoikkana, terveenä ja virkeänä. Valitettavasti saat myös hyvät lähtökodat sairastua kansallistauteihimme sydän- ja verisuonitauteihin ja diabetekseen. Puhumattakaan kansaamme yhä enemmän vaivaavista suolistosairauksista. Näin maamme asiantuntijat ovat meidän puolesta ravintomme suunnitelleet.

www.terapiakokkausta.fi, Maria Alatalo 14.3.2015

Kaiken takana on raha ja valtavat ylikansalliset markkinavoimat, joita näin maallikkona ei voi ymmärtää. Maallikko ei voi ymmärtää sitä, että miksi Suomen virallinen terveyden ja hyvinvoinnin taho on ilmiselvästi niin elintarvikeyhtiöiden rahoituksesta riippuvainen, ettei esimerkiksi sen nimissä tehdä mitään puolueetonta ravitsemukseen liittyvää tutkimusta eikä myöskään oteta vastaan mitään muualta maailmasta tulevaa tutkittua tietoa. Asiantuntijat jatkavat ilosanomansa levittämistä kokojyväviljasta, rypsiöljystä, kevyttuotteista, rasvattomuudesta, kolesterolista ja kansa lappaa ostoskoreihinsa margariineja, eineksiä, rasvatonta maitoa ja lihoo ja sairastaa. No, onneksi minä, espoolainen äiti, olen oman elämäni asiantuntija. Minulla on tämä kroppa, jota haluan kohdella parhaalla mahdollisella tavalla. Jos voin hyvin tällä ruokavaliolla, niin miksi minun pitäisi sitä muuttaa asiantuntijoiden lautasmallin mukaiseksi? Miksi minun pitäisi tyytyä nykyiseen laitosruokaan, jota lapsilleni tarjoillaan? Onneksi Suomi on vielä sen verran vapaa maa, että voin ostaa kaupasta niitä tuotteita joita haluan. Voihan tässä vielä toki käydä niinkin, että voi kielletään kokonaan ja munia saa ostaa vain puolen tiun kiintiöissä kuukaudessa. Sen sijaan rypsiöljyä tuodaan kotiin asti ilmaiseksi ja vehnäjauhojen hinta puolittuu entisestään. Jokaiselle yli nelikymppiselle määrätään statiinit rutiinisti ja kaikki THL:n vastainen kirjoittelu sensuroidaan valtakunnan medioissa, kuten jo kävi Christer Sundqvistin blogille Iltalehdessä, joka lopetettiin tällä viikolla. Linkit kirjoituksiin alla.

Mutta kaikesta huolimatta, uskokaamme kuitenkin tähän:

“Ensin he ovat välinpitämättömiä, sitten he nauravat sinulle, seuraavaksi he taistelevat sinua vastaan ja lopulta sinä voitat.” Mahatma Gandhi

Tässä muutamia linkkejä, joiden takaa paljastuu aiheeseen liittyvää mielenkiintoista tietoa:

http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2015/03/21/statiinit-syovat-kinkkusi/

http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2015/03/19/vaaran-tiedon-levittaminen-lopetettava/

http://blogit.iltalehti.fi/sami-sundvik/2015/03/18/missa-vaiheessa-jarkevasta-syomisesta-tuli-maailman-monimutkaisin-asia/

http://www.anttiheikkila.com/blogi/lasten-ruoka/

http://m.mtv.fi/lifestyle/hyvinvointi/artikkeli/soitko-aamulla-vaaleaa-leipaa-juustoa-ja-sokeroidun-jogurtin-sekoitit-juuri-verensokerisi/4923564

http://ruokasota.fi/2015/03/26/rasvateoria/

http://www.anttiheikkila.com/blogi/miksi_en_kayta_rypsioljya/

← Edellinen artikkeli

Seuraava artikkeli →

10 kommentarer

 1. Ihmetelleet olemme mekin. Miksi THL’n ohjeiden mukaan syönyt mieheni painoi yli 100 kg ja sai infarktin, miksi infarktin jälkeen statiineja lisättiin ja lisättiin, kunnes hänen jalkojaan särki niin ettei voinut nukkua ja kolesteroliarvot eivät vain parantuneet. Kunnes heitti statiinit roskiin, alkoi syödä voita, kermaa, lihaa, heitti pois leivät, perunat ja pastat ja sokerin. Ja kas kummaa kolesteroliarvot upeat, painoa pois 30 kg ja sydänlääkkeet puolitettu ja yksi pois kokonaan. Jalkoja ei särje. Silti virkansa takia kunnanlääkäri joka kera joutuu suosittelemaan statiineja mutta sanoo lopuksi, että onneksi Suomessa on potilaalla oikeus valita. 🙂
  Miksi minun 5,5 v sitten todettu D2 onkin poissa sokereiden, viljojen jättämisen jälkeen? Diabeteshoitajan kommentti oli että ei ole ollutkaan diabetes kun ruokavaliolla on saatu noin hyvät veriarvot! Täh? Eikös diabetes ennenkin hoidettu ruokavaliolla? Nyt lääkärikin jo alkoi epäillä, että ei se ollutkaan D2…..hyvä jos ei sillä sokerit ovat pysyneet normaaleina. Ihmeparantuminen!

 2. Elisa Räsänen

  Hieno kirjoitus Marialta. Itse olen terveempi kun syön mahdollisimman lisäaineettomia ruokia ja vähähiilarista, oikeaa rasvaa ym. Esofagiitti alkaa olla parantunut, Terveydenhoitaja ajalta muistan kuin suuren maatalon isäntä oli kauhuissaan, että hänen pitäisi alkaa syödä “kissinrasvaa” /margariinia)voin sijaan. Oli ne aikoja. Henkilökohtaisesti en voi syödä mitään vehnästä tehtyä, maha reagoi heti ja alkaa kauheat kivut. Teen itse kaiken leivän kotona ,ilman lisäaineita ja maha kestää.
  Nyt on ihana syödä rasvisia juustoja ei mitään laihoja “kuminpalasia#. jne. Kaiken tämän keskellä paino pysyy ihan normaalina. Kumpa vapaus säilyisi Suomessa, että saisimme syödä puhdasta ruokaa ja sitä mikä tuntuu hyvltä. Oletteko huomanneet, että kaikkien kevyttuotteiden hyllyjen kohdalla ostajilla on kaikista levein “pylly”, näin sanoi kerran eräs lääkäri. Näinhän se on..

 3. Hyvä teksti! On mahtavaa huomata miten tähän aiheeseen on tartuttu monilla eri foorumeilla.
  Kommentoin lähinnä virallisia ravitsemussuosituksia koskien avoimella kysymyksellä suunnattuna viranomaistahoille:

  Miksi ylipäätään on olemassa viralliset ravitsemussuositukset? Ketä tällä halutaan palvella ja miten?
  Myönnätte itse, että aniharva noudattaa tänäpäivänä suosituksia kotioloissa, joten voimme päätellä, että suositusten ainoa juju on voida pyörittää laitosruokailua x tavalla, jotta teollisuuden ala y voi jatkaa myllyn pyörittämistä.

  Myönnätte myös sen, ettei ravitsemussuositukset sovi kaikille. Koitatte hakea keskiarvoa, mutta myönnätte samalla, ettei keskiarvoa ole olemassakaan. Siitä huolimatta, että ravinto pitäisi laitosruokailussakin (koululaiset, vanhukset jne jne) olla henkilökohtaisten tarpeiden mukaan määritettyä -kuten sanotte- te ette anna sellaiseen mitään mahdollisuuksia. Mm. omien eväiden antaminen lapsen mukaan kouluun on 9/10 kunnassa kielletty täysin. Vanhemmilla ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia vaikuttaa lapsensa ravitsemukseen, vaikka asian pitäisi olla täysin päin vastoin.

  On irvokasta, miten ensimetreiltä vauvaneuvolasta saakka hoette, kuinka vanhempi on lapsensa terveyden paras asiantuntija ja kun sitten päiväkodin alettua huomaan, miten lapsi reagoi siellä tarjottuun ravintoon esimerkiksi sairastelemalla enemmän, te ette anna minulle mitään mahdollisuuksia parantaa lastani, vaan ylläpidätte sairastelua ja aiheutatte kipujen lisäksi täysin turhia kustannuksia niin valtiolle, kuin perheellemmekin. Olkaa ystävällisiä ja valaiskaa minulle tämän kehittämänne systeemin logiikka.
  Kuntaliitto antaa kunnille suositukset koskien päiväkoti- ja kouluruokailua. Korostan: Suositukset. Kunnat kuitenkin lukevat näitä suosituksia kuin lakia, eivätkä niihin vedoten lähde esimerkiksi eväs-asiasta edes keskustelemaan. Näin toimitaan mm. Virroilla, jossa kunnan kirjallisena antamasta vastauksesta voi päätellä suoraan, ettei heillä ole mitään haluja tulla asiassa vastaan.
  Tuollainen nurkkaan ajaminen on epäoikeudenmukaista. Väärin. Koska sinä siellä kunnan virkamiehen pallilla, Kuntaliiton asiantuntijaryhmän jäsenenä tai thl:n tutkijana et tiedä tuon taivaallista minun lapsieni terveydentilasta, vaan haluat liimata heidät laatimiesi suositusten toteuttajien massaan välittämättä seurauksista tai kustannuksista ystävällisesti pyydänkin: Valaiskaa minulle tämän kehittämänne systeemin logiikka. Mihin te tällä tähtäätte? Lasteni hyvinvointiinko? Jos, niin vakavasti kysyn: miten?

  • Maria Alatalo

   Hei Milona!
   Kiitos kommentistasti, joka on täyttä asiaa. Näinhän se menee, ettei vanhemmilla ole paljoakaan sanomista lapsensa ravintoon, kun he hyppäävät oravanpyörään. Tämä on niin uskomatonta ja erittäin surullista on se, ettei tässä maassa voida rakentavasti keskustella asioista vaan media yleistää ja nostaa lööppeihin juuri tietynlaisia asioita. Mitä enemmän tästä asiasta kirjoitetaan sitä paremmat mahdollisuudet on meillä vielä jossain vaiheessa onnistua. Ei saa missään tapauksessa luovuttaa ja olla hiljaa. Niin olen itse päättänyt:-) t. Maria

 4. Terveellinen ruoka ei takaa terveyttä

  Jos suomalainen asiantuntemus tuntuu väärältä, niin näkökulmaa lapsen hyvinvoinnin edistämisestä lautasta laajemmin ruokailussa löytyy mm. tältä bloggaajalta:
  “All three of these areas—food, feeding and child development—are what give you the best odds for raising a healthy child.”
  http://jillcastle.com/2015/03/healthy-food-doesnt-guarantee-healthy-child/

  • Maria Alatalo

   Moi!
   Hyvä kirjoitus ja lasten kohdalla varmastikin toimii hyvin esim. 20/80 sääntö siis että 80% ruoasta on terveellistä (mitä se nyt sitten kenellekin on) ja sitten 20% saa olla moskaa. Kuten olen jo aikaisemmassa artikkelissani kertonut, mitä en esim. osta kotiin ja karkkipäivistä niin, en tunne olevan kovinkaan tiukkapioinen ja kovasti stressaavani lasteni ruokavaliosta, kuten artikkelissa kerrottiin stressaavasta äidistä. Minulle on kuitenkin tärkeää, että kouluissa ja päiväkodeissa tarjottava ruoka on ravinteikasta ja ei ylikansallisesti tuotettua. Samoin toivon Suomeen avointa keskustelua myös terveysviranomaisilta uudelaisesta lautasmallista ja siitä, että ruoka on monelle kuitenkin se terveyden avain eikä lääkkeet. Moni vaiva vaan on parannettavissa ruokavaliolla. t. Maria

 5. Hei,
  Sinun kannattaisi miettiä ehkä toiseen kertaan sitä, miten itse puhut kouluruoasta lapsellesi. Aikuisten ei ole fiksua tartuttaa lapseen omia mustavalkoisia asenteita ruokaa kohtaan. Täällä blogissa on asiasta hyvin kirjoitettu: http://luomulakko.blogspot.fi/2015/03/lapseni-ei-oireile-kouluruuasta.html

  • Maria Alatalo

   Hei Nipsu!
   En valitettavasti ole kanssasi samaa mieltä. En ole pakkosyöttänyt lapselleni valmiita mielipiteitä kouluruuasta vaan hän on fiksuna henkilönä tuntenut, ettei siinä ole kaikki kohdallaan ja siksi olemme yhdessä keskusteluja käyneet. Kaikkihan eivät oireile vielä tässä vaiheessa ja oikeesti rasvaton tärkkelyslisäaineruoka ei ole kasvavan lapsen (eikä aikuisen) asiallista ravintoa. Tämä mielipiteesi vaan osoittaa sen, että koulu- ja laitosruoan arvosteleminen on tabu tässä maassa, kuten monet muutkin asiat. Valitettavasti. Yritän kasvattaa lapsistani kyseenalaistavia ja omilla aivoillaan (ja kehollaan) ajattelevia aikuisia.t. Maria

 6. viljaton

  Itse olen seuraillut ruokakeskustelua yli 10 vuotta sairastuttuani ensin keliakiaan ja muutaman vuoden päästä colitis ulcerosaan. Monen moista olen lukenut ja pääosin aina palaan siihen, että sokeri, valkoiset viljat ja tärkkelys sekä runsas määrä lisäaineita ovat ne suurimmat ongelmat nykyisissä syömisissä.

  Itse olin ennen keliakian toteamista painonvartijoissa jonkin aikaa. Siellä opetettiin, että joka aterialla pitää syödä pari palaa ruisleipää ja sipaisu kevytkeijua tms. ja että aamupalalla pitää syödä puuroa. Tuota aiemmin en juuri ollut puuron ystävä, eikä leipääkään kulunut kuin pari siivua päivässä, useimmiten paahtoleipää. Jonkun aikaa paikkareilla olon jälkeen todettiin sitten keliakia. Toki sitä on suvussani parilla muullakin henkilöllä, mutta sen puhkeaminen juuri tuon ruisleipälisäyksen jälkeen ei liene suuri ihme.

  Muutama vuosi kului, söin kuten lääkäri ohjeisti, siis gluteenittomasti (vehnätärkkelys on edelleen sallittujen gluteenittomien listalla, jota tuolloin myös käytin, en enää), mutta käytin ruoanlaitossa edelleen oppimiani kevyt-linjoja, kuten mm. kevennettyjä kermoja. Jotka siis sisältävät E407 tai 407a lisäainetta. Joku aika sitten törmäsin nettiä selatessani lauseeseen, jossa sanotaan, että E407 / E407a:ta sisältäviä tuotteita ei suositella IBS-sairauksista kärsivälle. Itselläni todennäköisesti tuo IBS (ärtynyt suolisto) oli ennen kuin tilanne kärjistyi tulehduksen puolelle ja sairastuin IBD-sairauteen. Toki sairauden puhkeamiseen on varmasti monia syitä, yhtenä niistä useat antibioottikuurit jotka ovat heikentäneet suoliston omaa bakteerikantaa, kova stressi ja sitten tuo vääränlainen ravinto vuosien ajalta.

  Nyttemmin olen erittäin tarkkana sekä siis gluteenin välttelyssä, että nyt myös tuon karrageenin suhteen, vointini on suolistossa huomattavasti parempi, oireita vain satunnaisesti ja lääkkeetkin olen voinut jättää pois, lääkärin luvalla toki. Myös olen erittäin harmistunut siitä, että tuota karrageenia on myös esim. jäätelöissä ja siis noissa kevyt kermoissa, joita laitosruoanlaitossa käytetään erittäin paljon, siis paiväkotien, koulujen, vanhusten huollon ja sairaaloiden ruoissa. Kauhulla odotan uutisia, joissa sanotaan, että suolistosairaudet ovat lisääntyneet huimasti…Kun nyt joku älyäisi tämän yhteyden tuohon lisäaineeseen. Tietääkseni sitä on kyllä tutkittu, ja jotain epämääräisiä juttujakin on (jopa syöpää koe-eläimille) mutta jostain syystä EU on sen hyväksynyt.

  Kyllä nämä meidän viranomaiset on näiden kaikkien kaupallisten instanssien kanssa niin naimisissa, eikä avioeroa niille myönnetä, vaikka niin moni näkee, missä mennään.Taitaa olla niin hyvin laaditut avioehtosopimukset, ettei ero ole kummallekaan osapuolelle kannattava 😉 Lääketeollisuus on sitten vaan odottamassa vuoroaan, että koska saadaan alkaa lääkitä…ärsyttävää kun näkee näitä asioita, mutta ei vaan omat voimat riitä, alkaa taistella tuulimyllyjä vastaan.

  Hyvä kuitenkin että näitä otetaan puheeksi edes näin netin kautta. Toivottavasti tieto leviää ja yhä useampi alkaa vaatia todellisia toimia puhtaamman ruoan puolesta. Itse en usko, että esim.luomu tai kasvisruokavalio olis kaiken kattava ratkaisu, mutta että ruoka tehtäisiin esim kouluilla ja päiväkodeilla paikan päällä, aidoista raaka-aineista, kuten vielä muutama vuosi sitten., niitä lisäaineita vältettäisiin systemaattisesti, samoin säilöntäaineita. Tosin säilöntäaineita vähemmän tarviskaan jos ruoka tehtäisiin paikan päällä.

  • Maria Alatalo

   Kiitos hienosta kommentista. Tietoa on onneksi helppo nykyään levittää somen kautta ja olen itsekin otettu, miten artikkeleitani on jaettu eli tieto leviää. Miten sen sitten saa viranomaisille ja päättäville tahoille niin on sitten toinen juttu. No, jatkakaamme rummuttamista ja sinunkin tarinasi on hyvä esimerkki miten ruokavalio vaikuttaa terveyteen. Sitä ei vaan millään meinata uskoa ja lapsille syötetään sitä kaikkein huonointa ruokaa:-( t. Maria

Kommentointi on suljettu.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial