Olen viime aikoina pohtinut paljon kuolemanjälkeistä elämää tai sitä, mitä tapahtuu, kun poistumme tästä todellisuudesta tuonpuoleiseen. Pohdintaani on edesauttanut kirja, jonka luin. Kuolema antoi minulle elämän- kirja on intialaissyntyisen Anita Moorjanin tarina hänen kokemastaan kuolemanrajakokemuksesta. Hän vaipui koomaan kamppailtuaan neljä vuotta syöpää vastaan. Kun hän palasi tajuihinsa, hänen kuntonsa koheni ja syöpä oli hävinnyt. Matkalla tuonpuoleiseen hän tajusi, että maailmankaikkeudessamme on ihmeitä, joita emme pysty edes kuvittelemaan. Hänen oivalluksensa oli se, että olemme kaikki yhteydessä toisiimme ja jokainen ihminen on suurenmoinen.

“Elämä on rukouksemme. Se on meidän lahjamme maailmankaikkeudelle, ja muistot, jotka jätämme jälkeemme, kun jonakin päivänä poistumme tästä maailmasta, ovat perintö, jonka annamme rakkaimmillemme. Olemme velkaa itsellemme ja läheisillemme, että olemme onnellisia ja levitämme iloa ympärillemme.” – Anita Moorjani-

jalapenotViikonloppuni ei mennyt ihan niin kuin olin suunnitellut. Jouduin pieneen liikenneonnettomuuteen, josta olisi kyllä voinut tulla suurempikin. Auto ajoi melkein päälleni, kun olin ylittämässä suojatietä pyörälläni. Kaaduin ja loukkasin jalkani. Toipumiseen saattaa mennä useampi viikko. Onnettomuus herätti paljon ajatuksia ja ehkä päällimmäisenä sen, että onpa tämä meidän maanpäällinen elämä joskus pienestä kiinni. Se voi yllättävästi muuttaa suuntaa. Olen pitkään kaivannut mahdollisuutta rauhoittua ja elää hitaasti, ja tämä mahdollisuus on minulle nyt annettu hetkeksi aikaa. Ei ehkä ihan sillä tavalla kuin olisin toivonut, mutta yritän tämän kuitenkin hyväksyä ja nauttia niistä hetkistä, jotka toipuminen minulle antaa.

kebab ja kastikeetJalkapuolisena pystyin jonkin verran touhuamaan myös keittiössä. Paras vire oli kuitenkin hieman hukassa, mutta voinen olla lopputulokseen tyytyväinen. Pääruoaksi valmistin varsinaista “Slow foodia” eli kebab-lihaa, joka sai kypsyä uunissa neljä tuntia. Sen kanssa tarjolla oli jogurttista kastiketta ja Hummusta. Minun piti tehdä myös tomaattista kebab-kastiketta, mutta lääkärireissu muutti suunnitelmia. Unohdin myös tarjota niitä jalapenoja, jotka olivat lasipurkissa repussani, kun kaaduin. Ensimmäiseksi tarkastin purkin, kun olin päässyt jaloilleni. Se oli onneksi ehjä.

Jälkkärissä yhdistyy sokerittomuus ja lempihedelmäni päärynä. Päärynäkakku saa pehmeän makunsa mascarponesta ja kermasta. Kakussa on todella lempeä maku ja se sopii hyvin mausteisemman ruoan vastapainoksi.

Olin saanut kokeiltavaksi Life Story Puodista Minna’s Matin Biokian Mustikkajauhetta. Jauhe on erittäin intensiivisen makuinen, jota voi käyttää esim. smooteissa ja jogurtin seassa makua ja vitamiineja antamaan. Halusin testata jauhetta makeisissa ja teinkin hassuja mustikkakarkkeja, jotka maistuivat hyvin lapsille, vaikka eivät kovin makeita olleetkaan. Sekoitin jauhetta myös raakasuklaaseen ja tikkareina ne hävisivät parempiin suihin nopeasti.

legoukot