Joskus on hyvä hypätä pois omalta tutulta mukavuusalueeltaan ja kokeilla jotain ihan muuta. Tässä tapauksessa kyse on aivan tuntemattoman maan ruokakulttuuriin tutustumisena. Minulla on etuoikeus olla mukana Invalidiliiton Toinen ateria-kampanjassa, joka on osa Invalidiliiton toimeentulohanketta Sambiassa ja Etiopiassa. Kehitysmaissa vammaisten ihmisten asema on yleensä erittäin heikko. Työllistyminen ja elannon hankkiminen saattaa olla melko mahdotonta ja maan muutenkin köyhät olot tekevät mahdottomaksi yhteiskunnan antaman avun.

toinenateria

Päivittäiset ateriat tehdään yksinkertaisessa ulkokeittiössä.

Toimeentulohankkeissa vammaiset ovat järjestäytyneet pieniin ryhmiin, joiden avulla he voivat aloittaa pienimuotoisen työpajatoiminnan mikrolainojen ja muun rahoituksen turvin. Sambiassa toimeentuloryhmät keskittyvät pienviljelyyn ja eläinten pitoon. Tämän lisäksi Invalidiliiton sambialainen kumppanuusjärjestö pitää maatilaa, jonka tarkoituksena on tuoda järjestölle säännöllisiä tuloja. Uusin toimintamuoto on vuohien kasvatus ja niiden myynti. Jotkut toimeentulohankkeista ovat suhteellisen nopeasti menestyneet, toiset taas kasvavat hieman hitaammin. Vammaisten ihmisten pohjakoulutus on yleensä kovin heikko, joten heille järjestetään erilaisia kursseja ammattitaidon lisäämiseksi. Maata viljelevä ja eläimiä kasvattava vammainen henkilö nousee yhteiskunnallisessa asemassa arvostetummaksi ja näin hänen elämänlaatunsa paranee huomattavasti. Myös perheiden asema paranee uuden toimeentulomuodon myötä ja esimerkiksi lapsien on mahdollista käydä koulua.

Varainhankinta kampanja Toinen ateria tukee Sambian kumppanuusjärjestön ZNAPD (Zambian National Association of Physically Disabled) päämäärää taata jokaiselle kehitysyhteistyöhankkeissa mukana oleville toinen ateria. Pienryhmien toimintaan hankitaan lisäresursseja hankkimalla vuohia vuohiparkkiin, kaivon Sambiassa sijaitsevalle Rufusan viljelyryhmälle sekä lehmiä navettaryhmälle Etiopian Addis Abebassa.

Agnesin nshimakattila

Nshiman keittoa sambialaisittain.

Sambialainen ruoka on erittäin yksinkertaista ja perustuu pitkälti satokauden kasviksiin. Aterian perustana on aina nshima eli paksu maissipuuro, jota maan 15 miljoonaa asukasta syö päivittäin. Jokaisen emännän tulee osata keittää juuri oikeanlainen puuro. Paksusta puurosta pyöritellään käsin pallo, johon painetaan peukalolla kolo aterialla tarjolla olevaa lisuketta varten, joka on yleensä pavuista tai vihanneksista relissi. Lihaan on harvoin varaa, mutta kanaa käytetään esimerkiksi juhlapäivinä. Sambialainen ruoka ei ole kovin mausteista ja perusmausteina käytetään pippuria ja suolaa.
Toinen ateria raaka-aineet 2016
Päätin tehdä sambialaisen ateriakokonaisuuden, jossa on nshimaa, kasvislisuketta ja hiiligrillattua kanaa. Ateriasta tuli oikein maukas vaikkakin kovin yksinkertainen. Lisukkeena käyttämäni bataatti sopi hyvin neutraalinmakuisen maissipuuron ja grillatun kanan kanssa.

Reseptit on tehty riittämään noin 4 hengelle.

Nshima
2 dl hienoja maissijauhoja
4 dl vettä
0,5-1 tl suolaa

1. Kiehauta vesi ja lisää suola.
2. Lisää maissijauhoja ruokalusikallinen kerrallaan kiehuvaan veteen hyvin sekoittaen puulusikalla. Miedonna lämpöä ja jatka sekoittamista muutama minuutti.
3. Jätä puuro hetkeksi tekeytymään kannen alle. Puuron tulee olla hyvin paksua ja sileää ja se on parhaimmillaan vastakeitettynä.

Sambialainen relissi on kasviksista tehty lämmin lisuke. Sitä tehdään esim. bataatin lehdistä ja siihen voidaan laittaa maapähkinöitä sekaan. Meillä kun ei ole saatavilla bataatinlehtiä, niin päätin tehdä lisukkeen bataatista, tomaatista ja kevätsipulista.

Relissi Marian tapaan
2 pientä bataattia
2 tomaattia
1 kevätsipulinippu
suolaa
pippuria
öljyä paistamiseen

1. Kuori bataatit ja kuutioi parin sentin palasiksi.
2. Pese tomaatit ja paloittele.
3. Pese ja paloittele sipuli.
4. Kuumenna öljy kasarissa ja lisää ainekset. Anna hautua noin 30-40 minuuttia ja mausta.

Kanaa syödään Sambiassa vain juhlapäivinä tai sitä tarjoillaan vieraille. Koska meillä on grillikausi alkanut, päätin grillata reisileikkeitä hiiligrillissä parhaimman maun saamiseksi.

Sambialaistyylinen kana
n. 600 g nahallisia luuttomia broilerin reisileikkeitä
(esim. Atrian suomalaisia, maustamattomia, suomalaisella kauralla syötettyjä ja vapaana kasvatettuja broilereita)

Marinadi kanalle
1 sitruunan mehu
1-2 valkosipulin kynttä puristettuna
0,5 dl öljyä
¼ tl mustapippuria
1 rkl suolaa

1. Valmista marinadi sekoittaen kaikki ainekset sekaisin.
2. Hiero marinadia kananpaloihin (myös nahan alle) ja anna marinoitua mieluiten muutama tunti jääkaapissa.
3. Ota kanat kylmästä noin 30 minuuttia ennen grillaamista ja grillaa kypsäksi noin 15-20 minuuttia. Nauti relissin ja nshiman kanssa.
Toinen ateria relissi ja maissipuuro 2016
Lisätietoja Invalidiliiton toiminnasta kehitysmaissa:

http://www.elämäyllättää.fi/toinenateria/

https://invalidiliitonkehy.wordpress.com/

http://www.invalidiliitto.fi/portal/fi/toiminta/kansainvalinen_yhteistyo/

Charityn vihannesmaa