Olen lukenut, että pitäisi olla säästössä jotain pahan päivän varalle. Niin, että sitten pärjäisi, kun sellainen päivä kohdalle sattuisi. Täytyy myöntää, että viime viikkoina olen kokenut, että nyt on se paha päivä. Just se oikea, mistä on aina puhuttu ja johon olisi ollut syytä varautua. Jätän nyt kuitenkin rahasta ja säästöistä puhumisen talousammattilaisten harteille, vaikka omatkaan taloudelliset näkymät eivät tule olemaan ihan parhaimmasta päästä tulevina kuukausina.

Viime päivinä olen kuitenkin enemmän pohtinut sitä henkistä pääomaa, mitä pitäisi olla säästössä pahan päivän varalle. Onnekseni olen huomannut, että henkisten voimavarojeni tili ei ole miinuksella. Olen kerryttänyt sinne aika paljon bonuksia kaikenlaisista kolhuista, jotka ovat minua viime vuosina kouluttaneet. Väkisinkin olen joutunut löytämään työkaluja millä selviää sieltä pimeimmästäkin loukosta jälleen valoisampaan elämään.

Matkallani olen opetellut hyväksymään paljon sellaisia asioita, joita minun on ollut vaikea hyväksyä. Kohdalleni on tullut asioita, joihin en ole voinut vaikuttaa. Olen itkenyt ja raivonnut, mutta vähitellen olen huomannut sen vain pahentavan kärsimystäni. Pakosta olen joutunut hakemaan apua sisäiseen kipuun. Tavoitteenani on ollut saada sisäinen tasapaino, jota eivät pahimmatkaan myrskyt saa keikutettua. Matka ei ole ollut helppo ja se jatkuu edelleen. Parhaillaan ollaan siinä vaikeimmassa osuudessa. Tuntuu kuin olisi passi ja rahat hukassa ja eksyneenä jossakin absurdissa todellisuudessa. Nyt on kaivettava sisäinen kompassi avuksi, ja otettava suunta ja pysyttävä tasapainossa.

Miten sitten saavuttaa sisäinen rauha, kun tuntuu, että kaikki kaatuu ympärillä ja mielen valtaa pelko, joka raastaa sisimmän vereslihalle. Minua on ehkä kaikkein eniten auttanut sen muistaminen, että mieli on se, joka muodostaa pelon. Kaikki tilanteet ovat saman arvoisia, mutta sinun oma sisäinen maailmasi tekee asioista pelottavia ja ylitsepääsemättömän vaikeita. Kaikki lähtee siitä, miten tasapainossa tai epätasapainossa olet sisimmässäsi. Se määrittelee ulkoiset olosuhteet. Niin kauan kuin vastustat ja vihaat sitä mitä ympärilläsi tapahtuu, kärsit ja tuotat tuskaa itsellesi. Kun itse kärsit, kärsii myös sinun läheiset ihmiset.

Jos sinulla on nyt aikaa ja tunnet, että tarvitset rauhoittumista, ota tämän poikkeusajan tarjoama mahdollisuus käyttöön. Aloita aamusi meditaatiolla ja kiitä kaikesta mitä sinulla on elämässäsi. Jätä uutisten seuraaminen vähemmälle tai lopeta se kokonaan. Keskity pieniin asioihin. Petaa sänkysi, ja harjaa hampaasi. Mene metsään, ja nauti luonnosta. Istuta kukkia. Siivoa ja järjestele. Antaudu leikkeihin ja peleihin lastesi kanssa. Tee ruokaa. Lue ja kuuntele. Opettele jotain uutta.

“Ei edes pahin vihollisesi voi vahingoittaa sinua yhtä paljon kuin omat ajatuksesi.”
— Buddhalainen sananlasku