Meillä on puutarhassa kolme omenapuuta, joista oikeastaan vain yksi on tehnyt kunnolla hedelmää näiden kymmenen vuoden aikana, kun ovat olleet hedelmällisessä iässä. Pienin puu, valkea-kuulas, on ahkerin omenoiden tuottaja ja tänäkin vuonna omenoita tulee niin paljon, että niistä pitää loihtia jos minkälaista syötävää. Tämä omenalaji on aika makea eikä ihan paras piirakkaomena, mutta hyvin siitäkin saa omenajälkkäriä ja pakastimeen talveksi omenasosetta. Tässä yksi gluteeniton ja vähäsokerinen versio, joka ei meillä kauaakaan säily, varsinkin jos se saa kaveriksi vaniljalla maustettua kermavaahtoa.
6-8 omenaa koosta riippuen
15 g luomuvoita vuokaan
50 g luomuvoita
100 g mantelilastuja
2 tl Ceylonin kanelia
2 rkl mantelijauhoja
(1 tl luomuhunajaa)
1. Lämmitä uuni 170 asteeseen ja laita korkeareunainen uunivuoka, jossa on voinokare pohjalla, hetkeksi uuniin.
2. Pilko omenat veneiksi poistamalla siemenkota (oman puun ja kotimaisia luomuomenoita en kuori) ja laita uunissa käyneeseen uunivuokaan.
3. Pehmennä voi ja lisää siihen mantelilastut ja muut aineet ja sekoita tasaiseksi.
4. Ripottele manteliseos omenoiden päälle ja laita vuoka uuniin. Kypsennä n. 35-45 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet ja hilloontuneet.
5. Nauti vaniljalla maustetun kermavaahdon kera tai tee itse vaniljakastike seuraksi.
Merja
Oi kuinka kaunis kuva valkeista kuulaista! Meidänkin pihalla on omena poikineen…
Maria Alatalo
Hei!
Kiitos! Omenat olivat hyvin kuvauksellsia sopivassa valossa mustaa pöytää vasten:-)