Tuntuu taas, että pää halkeaa pohdinnoista. Itsekriittisyys jyrää alleen jokaisen pienenkin syntyvät idean, lauseen, kuvan tai sanan. Juurihan olin aivan maagisessa luovuuden tilassa ja nyt sitten tuntuu tältä. Niin ailahteleva on ihmisen mieli. Näissä tunnelmissa yritän kuitenkin saada muutaman rivin teille luettavaksi aiheesta, joka minua niin paljon pohdituttaa.

koi
Olen saanut viettää kesälomaviikkoja pohjoisessa, mahtavan Tornionjoen rannalla. Rauhoittavassa ympäristössä tuli joogattua ja meditoitua päivittäin. Luin myös muutaman kirjan. Yksi niistä oli Tom Hodgkinsonin Vapauden ylistys. Kirjassaan Hodgkinson avaa filosofiansa ydintä siitä, miten olemme nyky-yhteiskunnassa rahan, työn, vallanhalun ja titteleiden orjia. Hänen ohjeensa on nauttia enemmän ja tehdä vähemmän töitä.  Monet ihmiset kuvittelevat olevansa vapaita, kun heillä on enemmän ja enemmän rahaa ja valtaa. Valitettavan usein juuri nuo monien ihmisten himoitsemat asiat vangitsevat ihmiset ikuiseen oravanpyörään. Elämää vain suoritetaan ja eletään lomasta lomaan. Tunnetaan harhaista vapautta siitä, että voidaan ostaa onnellisuutta. Saadaan hetkellistä tyydytystä uusista tavaroista ja Facebook tykkäyksistä.

pisaratlehdelläkuva
Kirjan humoristinen ote ja sarkasmi teki lukemisesta nautinnollista. Pystyin myös allekirjoittamaan monia Hodgkinsonin väitteitä, koska olen viime vuodet “downsiftannut” ja kyseenalaistanut monia asioita liittyen uraan, rahaan ja kuluttamiseen. Koen suurta vapautta siitä, että en enää ole markkinavoimien armoilla eikä shoppailulla ole minulle mielihyvää tuovaa merkitystä. Kirjaa lukiessani peruutin samalla suurimman osan meiliboksiini kilahtavista verkkokauppojen uutiskirjeistä (niitä tuli kymmenittäin päivittäin) jättäen sinne vain muutaman minulle merkityksellisen. On jotenkin kiehtovaa punnita jokaisen ostoksen kohdalla, että ostanko oikeaan tarpeeseen vai vain täyttääkseni jotain sielullista tyhjyyttä.

pinkitkukatkuva
Jokainenhan saa toki elää elämäänsä kuten parhaiten taitaa, mutta suosittelen lukemaan aiheesta. Etenkin jos elämä tuntuu merkityksettömältä suorittamiselta etkä joka aamu pomppaa sängystä innoissasi uuteen työpäivään tai tunnet valtavaa ahdistusta lomapäivien kuluessa aivan liian nopeasti.

Jotenkin tähän loppuun kolahtaa hyvin nämä Jiddu Krishnamurtin sanat:
“It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.”

trustlifekuva
Kaikki kuvat ovat minun ottamiani Torniosta, Ala-Vojakkalasta.