Hollandaise-kastike

Kastikkeiden itse tekeminen ei ole vain huippukokkien etuoikeus. Muutamasta raaka-aineesta saa nopeasti tehtyä maukkaat ja terveelliset kastikkeet, joita voi maustaa mielensä mukaan. Tässä ensimmäinen perusohje, joka sopii sellaisenaan esim. kalalle tai parsalle. Tämä ei voi epäonnistua.

n. 2 annosta

2 kpl keltuaista (luomu ja mielellään huoneenlämpöistä)
110 g luomuvoita
1 rkl sitruunan mehua
1 rkl valkoviinietikkaa
1/4 tl Himalajan ruususuolaa

1. Laita keltuaiset monitoimikoneeseen.
2. Kuumenna sitruunan mehu ja etikka mikrossa kuumaksi.
3. Sulata myös voi.
4. Pyöräytä keltuaisia minuutti koneessa ja lisää kuuma sitruuna-etikkaliemi ohuena nauhana sekaan koneen pyöriessä.
5. Lisää seuraavaksi kuuma voisula hitaasti ohuena nauhana koneen pyöriessä ja lisää lopuksi suola. Ja näin nopsaan on maukas kastike valmis.

← Edellinen artikkeli

Seuraava artikkeli →

4 kommentarer

 1. Juhana Hilpo

  Tämä on teknisesti katsoen majoneesi, eikä Hollandaise, koska keltuaista ei kypsennetä kattilassa tai vesihauteessa. Sillähän ei tietty ole suurta merkitystä, jos kastike kuitenkin maistuu.

  • Maria Alatalo

   Hei!
   Tämä ei ole majoneesi edes teknisesti, koska majoneesissa ei kuumenneta mitään. Opin ravintolakoulussa tekemään Hollandaise kastikkeen vatkaten vesihauteessa, mutta tämä resepti on pomminvarma onnistumisessaan, koska kuuma neste kypsentää keltuaisia juuri sen verran kuin on tarpeen ei ylikypsennyksen vaaraa ole. Ja maku on kohdillaan.

 2. Juhana Hilpo

  Se on majoneesi. Majoneesia voidaan tehdä sekä kylmää, että kuumaa. Majoneesin voi valmistaa myös keitetyn munan keltuaisiin. Munien ei tarvitse myöskään olla kananmunia. Ranskalainen keittiö käyttää majoneesia myös gratinointiin. Esim. viime keväänä laitettiin sirkulaattoriin keltuaiset tuoreen rosmariinin ja appelsiinikuoriraasteen kanssa 72 asteeseen vuorokaudeksi. Tämän jälkeen teimme niistä lämpimän majoneesin, joka nautittiin tuoreen grillatun parsan ja parmankinkun kera.
  Keltuais-voikastikkeissa (Hollandaise ja sen johdannaiset) sen sijaan keltuainen kypsennetään aina. Lämpimän majoneesin erottaaa Hollandaisesta siihen käytetty rasva (voi). Mikään ei tietysti estä sinua kutsumasta kastikettasi Hollandaiseksi, jos niin haluat. Minä vain en näe sitä sellaisena. T: Keittiömestari ja ammattia takana 35 vuotta.

  • Maria Alatalo

   Moi Juhana! Kiitos valaisevasta selvityksestäsi. Kutsun silti kastikettani Hollandaiseksi ja meille tavallisille tallaajille menee ihan Hollandaisesta. Ja on ainakin ravitsemuksellisesti parempi kuin kaupan hyllyltä löytyvä valmis tai jauhe. t. Maria

Kommentointi on suljettu.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial