Hämmentävä Hashimoto

Huom! Lukeminen omalla vastuulla. Minulla ei ole lääketieteen koulutusta. Kirjoitan vain omista kokemuksistani ja pyrin käyttämään lähteinä luotettavien tahojen artikkeleita. Blogiini ei saa viitata lääketieteellisenä totuutena, mutta kirjoituksiani saa jakaa muussa tarkoituksessa. Mikäli haluat lisätietoja esim. lääkäreistä ja muusta hoidosta, voit lähestyä minua Facebookin kautta yksityisviestillä. En julkaise lääkäreiden, lääkkeiden tai lisäravinteiden nimiä sivuillani. En saa mitään kaupallista hyötyä kirjoitelmistani. Ainoa motiivini on jakaa kokemuksiani (ja kuviani).

Puhelinkeskustelu kardiologin/sisätautien erikoislääkärin kanssa kesällä 2017.

Lääkäri: “Mitä asiaa?”
Minä: “No tuota, oli tullut ne kilpirauhasen vasta-ainekokeiden tulokset ja olisi muutama kysymys…”
Lääkäri: ” Teillä on autoimmuunityreodiitti.”
Minä: “Juu. Molemmat vasta-aineet näyttävät olevan kovin koholla, onko sillä jotain merkitystä ja mitä nyt?”
Lääkäri: “Ei merkitystä.”
Minä: “Kilpirauhaseni tuntuu kaulalla hieman muhkuraiselta. Olisko sitä tarvetta ultrata?”
Lääkäri: “Ei tarvetta.”
Minä: “Aha….olisi vielä muutama kysymys, kun…”
Lääkäri:” Näkemiin.”

Puhelun jälkeen olin hämmentynyt. Minulla oli siis todettu autoimmuunisairaus,  jota myös Hashimoton taudiksi kutsutaan (täältä voit lukea lisää aiheesta). Olisi ollut paljon vielä kysyttävää lääkäriltä, mutta yllä olevaan keskusteluun kiteytyy tämän taudin hoitotaso tässä maassa. En oikein ole vielä saanut selville, että millainen onkaan se koulu, missä ihmisistä tehdään lääkäreitä. Olen huomannut, että mitä korkea-arvoisempi lääkäri on kyseessä, ovat hänen inhimilliset taitonsa täysin kadonneet. Kaiken sen väsymyksen, kipujen ja hämmennyksen keskellä piti minun ottaa vastaan nöyryytystä lääkäreiltä. Eniten olisin tarvinnut tietoa ja edes hieman sympatiaa.
sulka2018Jo samana päivänä soitin Cityterveyteen ja varasin ajan kilpirauhasen ultraan. Käänsin internetin ylösalaisin hakiessani tietoa Hashimoton taudista ja tunsin itseni kovin yksinäiseksi. Onneksi minulla oli jo varattuna aika lääkärille, joka on erikoistunut raudanpuutteeseen ja myös kilpirauhasvaivoihin. Ehkä saisin lisätietoja tältä lääkäriltä. Tätä ennen menin varaamaani kilpirauhasultraan. Sain diagnoosin monikyhmystruumasta. Kilpirauhaseni näytti olevan täynnä mustia laikkuja, mutta ei kuitenkaan mitään syöpään viittaavaa. Näytti siis siltä, että Hashimoto oli tehnyt jo vuosia tuhojaan tuohon pieneen, mutta niin elintärkeään elimeen. Ja jälleen koneen ääreen ja hakusanakenttään monikyhmystruuma.
rootcause2018On vaikea pukea sanoiksi sitä tunnetta, kun on saanut diagnoosin elinikäisestä sairaudesta, josta ei kuitenkaan saa asiallista tietoa lääkäriltä. Olotilaan liittyy paljon turhautumista, vihaa, katkeruutta ja jopa itsesyytöksiä. Ehkä vain olen liian tiedonhaluinen ja haluan liikaa parantua. Eihän tämä tauti nyt mikään syöpä ole. Ihmisillä on paljon pahempaa ja lapsia kuolee nälkään ja ripuliin joka sekunti. Epätietoisuus ei kuitenkaan paljon lohduta, kun joka aamu herää kipuun ja uupumukseen ja voi vain todeta, ettei lääke ole auttanut tänäänkään.  Onneksi pääsin vielä yhdelle lääkärille, jolta sain diagnoosin myös vakavasta raudanpuutteesta ja hoitosuunnnitelman siihen. Hänen kanssaan pystyin jopa mainitsemaan sanan ruokavalio ja esittämään ajatuksiani suoliston tärkeästä merkityksestä ja siitä miten tästä eteenpäin aikoisin itseäni hoitaa. Sain lisää itseluottamusta ja voimia oman kroppani kuuntelemiseen. Liityin Facebookissa amerikkalaiseen Hashimoton tauti-ryhmään, jonka kautta sain tietoa yllä olevan kuvan kirjasta.cashewpähkinät2018Ahmin kirjan miltei yhdeltä istumalta ja yritin ymmärtää ja sisäistää. Olin kuitenkin kovin väsynyt ja aivosumu oli paksuimmillaan. Välillä halusin vain unohtaa koko sairauden ja olla yhtä välinpitämätön kuin useimmat minun kohtaamani lääkärit. Lakkasin seuraamasta kaikkia vertaistukiryhmiä Facessa ja luulin olevani kovinkin vahva, kun meinasin tästä nousta omin avuin ylös. Ihmeparantumista ei kuitenkaan tapahtunut ja liityin takaisin ryhmiin. Halusin tukea, mutta halusin sitä myös antaa. Minun oli erittäin vaikea hyväksyä sitä, että olin sairastunut. Oli niin vaikeaa hyväksyä, että elämä ei jatkuisi samanlaisena. Tässä vaiheessa en kuitenkaan vielä tiennyt kuinka paljon tämä sairaus tulisi vaikuttamaan elämääni ja erityisesti positiivisella tavalla.

“You must understand the whole of life, not just one little part of it. That is why you must read, that is why you must look at the skies, that is why you must sing, and dance, and write poems, and suffer, and understand, for all that is life.”
Jiddu Krishnamurti

← Edellinen artikkeli

Seuraava artikkeli →

1 kommentar

  1. Elämme todella sitä aikaa että potilaan on otettava omat ohjat käsiin. Tietoa on valtavasti tarjolla, jota tukee lääkäri. Tai lääkärin osaamista tai osaamattomuutta tukee potilaan oma aktiivinen tiedon haku. Ja se että tietoa on tarjolla, kokemuksia jaetaan. Hyvä että olet aktiivinen itse. Ja kokemuksia kilpirauhasen ongelmista kun lukee, niin kyllä olen itse sitä mieltä että ongelmia on ja paljon lääkäreiden kanssa. Miksi?

Kommentointi on suljettu.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial