Olen tänä keväänä innostunut idättämisestä eli siis siitä puuhasta, missä pavuista ja siemenistä saadaan versot esiin pitämällä niitä lasipurkissa pari päivää pimeässä kaapissa. Iduissa on moninkertainen määrä vitamiineja ja kivennäisaineita siemeniin ja papuihin verrattuna. Idätettäessä pavut ja siemenet ikään kuin heräävät eloon ja tarjoavat kaiken ravintonsa käyttöön.

Idättäminen on helppoa eikä sitä varten tarvitse hankkia paljon mitään erikoista välineistöä. Tarvitset lasipurkin, kuminauhan, harsoa, vettä ja idätettäviä siemeniä tai papuja. Tästä linkistä löytyy tarkemmat kuvalliset ohjeet idättämiseen, jos aihe on vielä outo.

Tätä reseptiä varten olin idättänyt valmiiksi kikherneitä. Kikherneitä liotetaan ensin yön yli ja niitä idätetään noin pari vuorokautta lasipurkissa pari kertaa vuorokaudessa huuhdellen, kunnes itu on noin sentin tai puolentoista pituinen. Kikherneen idut pitää kiehauttaa ennen syömistä. Iduista sanotaan myös, että ne ovat paremmin sulavia ja vatsaystävällisempiä kuin ei idätetyt pavut. Minulla on ollut kikherneen kanssa ongelmia, koska olen aina saanut niistä vatsani kipeäksi. Nyt kuitenkin idättäminen on poistanut tämän vaivan eli kikherneen ituja voin huoletta syödä salaatissa tai sitten näin levitteen muodossa.

Tässä on kikhernelevitteen resepti. Lisäsin siihen makua syventämään Foodinin ravintohiivahiutaleita ja seesamiöljy antaa mukavan säväyksen levitteelle.

Noin 2 dl idätettyjä ja kiehautettuja luomu kikherneitä
2 rkl luomu sitruunanmehua
0,5 dl luomu seesaminsiemenöljyä
1,5 rkl ravintohiivahiutaleita (esim. Foodin)
0,5 tl suolaa

1. Laita idut monitoimikoneeseen ja hurauta hetki.
2. Lisää loput aineet ja jatka hienonnusta niin kauan, että muodostuu tahnaa.
3. Nauti esim. gluteenittoman siemenleivän päällä.