Terveellinen päiväkotiruoka Espoossa

Minulla oli mahdollisuus osallistua viime tiistaina Espoo Cateringin järjestämään ravitsemusiltaan, joka oli suunnattu päiväkoti-ikäisten lasten vanhemmille. Tilaisuus luonnollisesti kiinnosti minua, koska kaksi lapsistani on päivittäin Espoo Cateringin tarjoaman kouluruoan varassa ja olen aiemmissa kirjoituksissani arvostellut kyseisen palvelutarjoajan tarjoamaa ruokaa. Tilaisuuden puhujakuntaan oli todella panostettu, koska paikalla oli kaksi Helsingin Yliopiston korkea-arvoista asiantuntijaa eli ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ja ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen. Paikalle saapui kuitenkin vain kourallinen vanhempia. Pääasiassa kysymyksiä esittivät vain minä ja eräs isä. Muuten oli aika hiljaista.

Tilaisuus alkoi Espoo Cateringin esittelyvideolla (jonka voit katsoa täältä). Siinä Espoo Catering väittää valmistavansa kaikki ruoat alusta alkaen itse koulujen ja päiväkotien keittiöissä (!). Tätä en tiennytkään. Hienoa, että lihapullat, kalapuikot, pinaattilätyt jne. tehdään ihan itse. Harmi, etten siinä vaiheessa hoksannut kysyä asiasta tarkemmin.

Fogelholm piti luennon aiheesta Ravitsemussuositukset lasten terveyden edistämisessä. Hän esitteli uudistuneen ruokapyramidin, jonka mukaan päiväkoti- ja kouluruokaa pääasiassa tehdään.
ruokapyramidiUutta tässä on aiempaan se, että listalle ovat nousseet mm. pähkinät ja siemenet (näkyykö näitä päiväkodeissa tai kouluissa?) ja perustan rakentavat kasvikset ja hedelmät.  Ison osan pyramidista saavat edelleen leipä, puuro ja mysli. Tämän laatikon kohdalla Fogelholm pahoitteli, että edestä oli jäänyt pois sana täysjyvä. Kanamuna keikkuu pienessä lokerossa lihan ja lihavalmisteiden kanssa, mutta Fogelholmin mielestä se voisi olla samassa lokerossa kalan ja siipikarjan kanssa eli munia voisi syödä useammin, jopa neljä munaa viikossa (Freudilaisena lipsahduksena(ko) hän ensin sanoi, että neljä munaa päivässä!). Meinasin siinä vaiheessa jo taputtaa seisaaltaan, mutta onneksi joku valistunut henkilö yleisön joukosta korjasi professoria.

Fogelholm myönsi itsekin hieman höllänneen rasvakammoaan ja nyt on suositeltavaa lorauttaa oliiviöljyä (onkohan päiväkodeissa saatavilla?) salaattiin reippaasti ja voidella leipä paksulti (margariinilla tosin). Rasvamyönteisyys tuli ilmi myös siinä, että on kuulemma kokonaisterveyden kannalta ihan sama juoko rasvatonta vai kevyt maitoa. Professori itse juo 1% piimää, koska se vain maistuu paremmalta kuin rasvaton. Ihmetyttää kuitenkin se, että päiväkoti- ja kouluruoassa suositaan vain täysin rasvattomia tuotteita kautta linjan ilman vaihtoehtoja. Kysyin Fogelholmilta viime aikoina esillä olleesta professori Kari Salmisen artikkelista nykymargariinien vaihtoesteröinnistä ja Fogelholm ei suoraan kieltänyt riskin olemassaoloa ja hänen mielestään asiaa on toki tutkittava lisää. Mielestäni Fogelholm oli diplomaattinen ja avoin, vaikka tuskin hän koskaan voita tuo lasten lautasille. Oli ilahduttavaa kuulla, että professori nimesi sokerit (etenkin lisätyn) ja erityisesti sokeroidut virvoitusjuomat lihavuusepidemian suurimpina aiheuttajina.
www.terapiakokkausta.fi , kevŠŠn postaus 18.4.2015

Seuraavana oli luento aiheesta Ruoan prosessointi ja lisäaineet Marina Heinosen pitämänä. En ole aiemmin ollut hänen luennollaan ja yllätyin hänen tyylistään. Onhan se kivaa, että värittää tieteellistä esitystä vitseillä, mutta niistä menee kyllä siinä vaiheessa maku, kun aletaan tietoisesti halveeraamaan muita asiantuntijoita ja etenkin yleisöä. En tiedä miten muut ymmärsivät Marinan pointin siitä, kun hän esitti Michael Pollanin teesit puhtaasta ruoasta eli “Syö kuin isoäitisi”, “Syö vain sitä mitä osaat lausua” tai “Vältä tuotteita, jossa on enemmän kuin 5 ainesosaa” jne. Heinosen mukaan, jos söisimme kuin isoäitimme, söisimme liikaa suolaa ja liikaa rasvaa (tyydyttynyttä) tai ruoka pilaantuisi liian nopeasti, koska siinä olisi liian vähän lisäaineita jne. Sitten seurasi täyttä asiaa siitä, että puolukassakin on e-koodeja ja kuinka hienoa on, että voi syödä rasvattomia jogurtteja täynnä lisäaineita kuin kovaa rasvaa täynnä olevia luonnollisia tuotteita. Ainoiksi aineiksi, joita pitää rajoittaa, hän nimesi kassiakanelin kumariinin, lihavalmisteiden nitriitin ja kalojen dioksiinin.
www.terapiakokkausta.fi , kevŠŠn postaus 18.4.2015

Päiväkotiruokaa hän sivusi pinaattilätty-esimerkillään (niitä on kuulemma syöty aina Marinan perheessä maksalaatikon ja muiden einesten ohella). Hän “avasi” meille maallikoille, että on ihan ok, että lounaaksi on muutama lätty, joiden ainesosasisältö on tämä: vehnäjauho, vesi, pinaatti 16 %, kananmuna, margariini (rapsiöljy, vesi, kovetettu rapsiöljy, emulgointiaineet (E 471, E322 auringonkukkalesitiini), aromit), riisi- ja vehnätärkkelys, dekstroosi, sokeri, suola, palmuöljy, vehnä- ja maitoproteiinivalmiste, nostatusaineet (E450, E500), aromit (mm. kerma) ja energiasisältö tämä 100 grammassa : Energiaa 200 kcal / 845,0 kJ, Proteiinia 6 g, Hiilihydraatteja 30 g ja Rasvaa 6 g. No, eihän näitä aineita toki kaikkia löydy omasta kaapista, mutta näin on hyvä kuitenkin. Siinä vaiheessa, kun professori vielä kehui pinaattilettujen ravintoainesisältöä, oli minun pakko kommentoida, että nehän ovat pelkkää hiilaria ja vielä tarjoillaan sokeroidun puolukkahillon kera, niin siitä ei paljon nälkä lähde. Tähän Fogelhom kompassi (!!), että näiden kanssa pitäisi toki olla proteiinilisä esim. raejuusto.

Edellä mainittuun margariinien hydraukseen Marina oli sitä mieltä, että ei mitään vaaraa. Pientä väittelyä tästä syntyi kyllä, koska niinhän uskottiin myös aikanaan margariinien transrasvoista, jotka ovat osoittautuneet kaikkein vaarallisimmiksi rasvoiksi nykyään. No, aika näyttää ja iso ihmiskoe on menossa kouluissa ja päiväkodeissa, joissa lapset eivät saa edes valita margariinin tai voipohjaisen levitteen välillä (ainakaan Espoo Cateringin yksiköissä). Tässä vaiheessa yleisöstä joku sanoi, että voissa on transrasvaa myös luonnostaan, johon Heinonen kiitti kauniisti. Fogelholm tosin sanoi, että luonnollisella ja keinotekoisesti tuotetulla on transrasvalla on terveyden kannalta eroa. Keinotekoisesti muodostunut on tutkitusti haitallisempaa.

Professori Heinonen jatkoi halventavaa esitystapaansa nostaen esiin mm. Safkatutkan kirjoittelun, jota hän seuraa aktiivisesti ja nostaa sieltä artikkeleita sitten luennoilleen kevennyksiksi ja vitseiksi, joille voi opiskelijoiden kanssa naureskella. Oman osansa saivat myös luomutuotteet ja nykyvillitykset kuten kookosöljy, jota jotkut hullut laittavat jopa kahviin (muut nauroivat, minä nostin käteni…).

Kaiken kaikkiaan yhteenvetona professori Heinosen luennosta jäi mieleen se, että lisäaineet ovat turvallisia (niitä on esim. puolukassa), ruoan prosessointi on ruoanlaittoa, hän syö vain lisäaineellista leipää, ihanaa kun ruoka säilyy pitkään, aspartaami ja muut makeutusaineet ovat ok. Olisin odottanut noinkin valistuneen ja korkeassa asemassa olevan professorin asenteen olleen hieman yleisöään kunnioittavampaa. Minulle jäi tosi paha maku suuhun koko esityksestä dissauksineen ja itsestäänselvyyksineen.

Lopuksi oli vielä Espoo Cateringin ravitsemussuunnittelija Sanna Kiurun esittely Ravitsemussuositukset päivähoidossa, josta ei jäänyt mitään mieleen, muuta kuin ehkä se, että palautetta voi antaa, mutta suosituksien mukaan mennään. Ilmeisesti erityisesti Marina Heinosen luennon tarkoitus oli antaa Espoo Cateringille synninpäästö heidän käyttämistään lisäaineruoista ja puolivalmisteista (joita he eivät kuitenkaan esittelyvideon mukaan käytä). Jos purematta nielee, niin lisäaineet ovat ihan ok ja jopa suositeltavia päiväkoti- ja kouluruoassa, puhumattakaan siitä miten kotona voi ruoanlaitossa oikaista käyttämällä eineksiä ja rasvattomia tuotteita. Valitettavasti aika loppui kesken eikä tullut mitään vuoropuhelua aiheesta Espoo Cateringin edustajien kanssa, koska auditoriosta piti poistua tasan klo 20. Espoo Cateringin osuus koko illassa oli siis mitätön.

Mietteliäänä poistuin syksyiseen iltaan ja vielä yöllä unissanikin kuulin professorien teesit. Aamulla pystyin vain ihmettelemään kookosöljykahvini ääressä tätä ankeaa maata ja sen asiantuntijoita.

 

← Edellinen artikkeli

Seuraava artikkeli →

4 kommentarer

 1. Opiskelin v. 2010 HY:lla ja silloin Heinosen luennot eivät olleet vielä halventavia mutta kyllä lähes kaikilla elintarvikekemian lehtoreilla oli se asenne että mikrobit ovat ruoassa kaikkein vaarallisimpia ja lisäaineet ok koska ei ole vielä tutkittu niiden olevan haitallisia. Sitten suolisto-ongelmat ja lasten allergiat lisääntyvät kun odottavat äidit eivät saa tarpeeksi mikrobeja ja syövät lisäaineilla täytettyä keinotekoista steriiliä ruokaa…

  • Maria Alatalo

   Hei!
   On jotenkin surullista, että lisäaineiden mahdollisista haitoista ei saa ääneen puhua, ellei halua hullun leimaa otsaansa. Varmasti on täysin vaarattomia lisäaineita, mutta kyllä iso osa aiheuttaa oireita ja yhteisvaikutuksista ei ole mitään tietoa. Elintarviketeollisuus käyttää surutta vaikka mitä mömmöjä voiton maksimoimiseksi ja turha rasvakammo on saanut tämän myös aikaan. Minulla on itselläni jotenkin niin syvällä luontaisesti se ajattelu, että mitä vähemmän lisäaineita sen parempi. Harmi, ettei kouluissa ja päiväkodeissa oteta tätä asiaa tosissaan, kun isot voittoa tavoittelevat yritykset pyörittävät ruokahuoltoa. t. Maria

 2. Elisa Räsänen

  Koko tilaisuus oli siis Cateringin sponsoroima, ja hienot palkkiot professoreille, niitähän he hakevat.
  Osan elämästäni olen syönyt lisäaineilla varustettua ruokaa ja margariinia ym. Siksi kai suolisto-oireeni ovat olleet hirveät nyt myöhemmin. En voi syödä lisäaineisia ruokia, enkä glutenia ja monia muita ruoka-aineita. Pitää olla erittäin tarkka. Olen lukenut nyt “Suoliston Salaisuus” kirjaa ja saanut siitä paljon osviittaa. Esim. gluteeni ei ole muoti-ilmiö, vaan todella se voi aiheuttaa paljon mahan ärsytystä vaikka ei olekkaan keliaakikko. Yksinkertainen itse tehty ruoka sopii mahalle. Elämäni aikana olen kuunnellut monelta alalta tällaisia ” professoreita” jotka halveksivat kuulijakuntaansa oman ylemmyytensä hekumassa, mutta se saa jäädä omaan arvoonsa. Heitäkin joskus ” elämä koulii”.

 3. Voi kun olisin tiennyt; meidän kahteen kouluun asiasta ei ole kantautunut halaisua sanaa. Minulla olisi noussut niskavillat pystyyn, jos olisin kuunnellut tälläistä tarinaa “asiantuntijoilta”. Fogelholm on yleisen mielipiteen takia pehmentynyt, hyvä niin. Tätä naista en tiedä tai tunne, joten pitänee googlettaa. Mutta silloin kun puhutaan puolukan Ekoodeista ( osa e koodeista on tehtailtu luonnonmallia mukaillen, kaikissa Ekoodeissa ei ole siis luonto lähelläkään) ja tavallinen ihminen hätkähtää ja miettii, kun asiantuntija kertoo, niin puolukka on varmaan vaarallista. Tämä on mitä törkeintä suustaan suoltamista asiantuntijalta! Samaa on yritetty luomun kanssa: Luomu on vaarallista, kun sitä ei ole kasvatettu lisäaineilla ja siinä on myrkkyjä luonnosta ja sitä saakin niin vähän pellosta kerrallaan. Tämä luomun dissaamispropaganda on yhtä törkeää ja ihmisten ymmärtämisen tason vähättelyä. Ja vielä lopuksi, jos asiantuntija sanoo, että voihan lapset sitten syödä kotona miten sattuu rasvalla tai ilman, e-koodilättyjä tai oikeaa voita, ei poista sitä vastuuta, että hän on asiantuntija joka siis sanoo,e ttä koulussa voi syöttää mitä vaan,kunhan vanhemmat sitten voi antaa paremmat eväät. Olisin valmis maksamaan koululel ruokarahaa koko vuoden jos siihen mentäisi. Lontoon metrossa istuneena näin monesti lsten lounasboxit; viinirypäleet, valkoinen patonki, sipsipussi ja colajuoma. Tässä ei sentään vielä olla.

Kommentointi on suljettu.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial