Sain joulupukilta yllättävän laitteen: Sansaire sous vide – koneen kotikeittiöön.
Hieman ihmetellen ja opetellen on mennyt alkutaival koneen kanssa vaikka sous vide-tekniikka oli jonkin verran tuttu.

Sous vide (lausutaan /su: vi:d/, tyhjiössä) on ranskaa. Sous videssä ruokaa valmistetaan matalassa ja tarkasti kontrolloidussa lämpötilassa. Ruoka on vedessä tyhjiöpakattuna ja valmistusmenetelmä sopii erinomaisesti kalalle ja punaiselle lihalle. Googlaten löytää hyviä reseptejä muihinkin raaka-aineisiin. Tämä tekniikka vaatii runsaasti aikaa, koska joskus kypsennysaika on useita tunteja, jopa päiviä.

Lidlistä saa aivan mahtavia turskan selkäfileitä, joita päätin kokeilla sous vide-koneellani. Tätä varten siis tarvitsin pari pakettia turskaa (4 filettä), 4 minigrip-pakastepussia, oliiviöljyä, suolaa ja laakean astian puolillaan vettä. Minulla kun ei ole tarpeeksi isoa kattilaa tähän tarkoitukseen niin otin hyötykäyttään 65 asteen kuumuutta kestävän pesuvadin. Toimi mainiosti.

Turskat laitoin jokaisen erilliseen pussiin ja lisäsin oliiviöljyä ja ripauksen suolaa. Asensin laitteen vatiin ohjeiden mukaan ja kun vesi oli saavuttanut 60,5 asteen kypsennyslämpötilan laitoin pussit yksitellen veden alle ja samalla tein niihin tyhjiön veden paineessa ja suljin pussit. Kalat kypsyivät kylvyssään 60 minuuttia. Ajan määrittää fileiden paksuus. Jos aika ylittyy, niin ei tarvitse olla huolissaa, että kala menee yli, koska se säilyy optimaalisen mehevänä pussissaan.

turskat kylvyssä
En ole kotioloissa syönyt näin täydellistä kalaa. Kala oli mehevää ja rakenne suussasulavaa. Tarjoilin  fileet pannulla kypsennettyjen punajuurien, höyrytetyt parsakaalin ja voissa kypsennetyn kevätsipulin kera. Taivaallista!