Olen jo kauan suunnitellut tekeväni amerikkalaistyylistä Mummo Ankan omenapiirakkaa gluteenittomana ja ilman lisättyä sokeria. Nyt sen tein ja onnistuin mielestäni hyvin. Taikinaa on hieman vaikeampi käsitellä kuin vehnätaikinaa, koska siinä ei ole paljoakaan sitkoa, mutta kärsivällisyydellä ja kiirehtimättä tämäkin onnistuu. Tästä tuli myös maidoton, koska rasvana on kookosöljy. Jos haluaa pysyä maidottomalla linjalla, voi piirakan kaveriksi vaahdottaa kookoskermaa, jonka maustaa vaniljalla tai sitten tehdä kookosjäätelöä. Jos maito ei haittaa, niin piirakan kera voi tarjota esim. vaniljakastiketta tai sitten vaniljalla maustettua kermavaahtoa.
Jos piirakan jakaa kahdeksaan palaan, on yhdessä palassa hiilareita n. 6,4 g ilman lisukkeita.

Tee piirakka esim. pyöreään, halkaisijaltaan 20-25 cm vuokaan.

Pohja
5 dl mantelijauhetta
1/4 tl suolaa
2,5 rkl kookosöljyä
2 luomumunaa

1. Mittaa ainekset monitoimikoneeseen ja anna koneen sekoittaa niin kauan, että taikinasta tulee hieman sitkeää massaa (n. 5 min.)
2. Jaa taikina kahteen osaan (pohjaan hieman enemmän) ja painele öljytyillä sormilla taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita ylijäänyt taikina ja taikinalla vuorattu vuoka jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa kun valmistat täytteen.
piirakkataikina
Täyte
n. 7 omenaa (n. 500 kuorittuna ja lohkottuna)
2 tl Ceylonin kanelia
1 sitruunan mehu
1 rkl kookosöljyä

1. Kuori ja lohko omenat ja sekoita niiden joukkoon sitruunan mehu ja kaneli.
2. Laita öljy kasariin ja lämmitä ja lisää omenat siihen.
3. Anna hautua miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia välillä käännellen ja anna sitten hieman jäähtyä.
4. Ota vuoka jääkaapista ja kaada omenatäyte siihen.
5. Kannen saa kaulittua parhaiten kahden kookosöljyllä voidellun leivinpaperin välissä.
6. Kun olet saanut kaulittua kannen haluttuun kokoon, irrota päällimmäinen leivinpaperi ja kumoa kansi piirakkavuoan päälle ja irrota päälle jäänyt paperi.
7. Jos taikina menee yli, leikkaa ylimääräiset pois ja painele reunat nätiksi.
8. Tee haarukalla reikiä kanteen ja voitele munalla.
9. Paista 175 asteessa n. 40 minuuttia.
piirakankauliminen
omppupiiras