Kesän ensimmäisen mustikankeruuretken saaliista oli ihan pakko leipoa mehevä mustikkapiirakka. Muistelin lapsuuteni ”mumminpiirakan” makua ja rakennetta ja tällä ohjeella pääsin aika lähelle, sokerittomana ja gluteenittomana tosin. Makeutta voi itse säätää oman mieltymyksensä mukaan. Itse en käyttänyt mitään eli marjat antoivat makeuden ja vaniljalla maustettu mascarpone kermaisuuden. En tykkää laittaa keinotekoisia makeutusaineita marjoihin ja minun suuhuni kaikki sokerin korvikkeet maistuvat pahalle. Olen vierottunut makeasta niin hyvin, että marjojen oma makeus ja aromi riittää. Jos siis haluat piirakasta makeamman, niin lisää hieman hunajaa tai kookossokeria tai steviaa.

Mustikat

Tee piirakka esim. pyöreään, halkaisijaltaan 20-25 cm vuokaan.

Pohja
2,5 dl mantelijauhetta
1/4 tl suolaa
2,5 rkl kookosöljyä
1 luomumuna

1. Mittaa ainekset monitoimikoneeseen ja anna koneen sekoittaa niin kauan, että taikinasta tulee hieman sitkeää massaa (n. 5 min.)
2. Voitele vuoka ja painele öljytyillä sormilla taikina vuoan pohjalle ja reunoille.

Täyte
500 g mascarpone tuorejuustoa
0,5 tl Bourbon vaniljajauhetta
2 luomumunaa
5 dl mustikoita
(muutama tippa steviauutetta/pari teelusikallista hunajaa/pari teelusikallista kookossokeria)

3. Sekoita täytteen aineet tasaiseksi massaksi ja kaada vuokaan.

Paista piirakkaa 175 asteessa n. 30 – 40 minuuttia, kunnes se on hyytynyt ja reunoiltaan hieman ruskea (tämä riippuu vuoan koostakin).

mustikkapiirakkavadilla