Juuri nyt on mitä parhain aika tehdä herkullisia ja täynnä vitamiineja olevia raakakakkuja. Suosittelen erittäin lämpimästi kokeilemaan näiden gluteenittomien, jauhottomien ja sokerittomien (=ei lisättyä valkoista sokeria) kakkujen valmistusta vaikka kesän juhliin. Tämä kakku vaatii hieman ennakointia eli osa pohjan ja täytteen aineksista pitää laittaa likoamaan jo edellisenä päivänä, mutta muuten valmistus on helppoa. Käytä luomutuotetttuja aineksia, jos vain mahdollista. Käytin tässä versiossa tuoreita marjoja, mutta pakastetutkin käyvät (kannattaa käyttää kohmeisena).

Pohja
10 kuivattua aprikoosia (liota yön yli)
2 dl kookoshiutaleita
1 dl mantelirouhetta
ripaus suolaa
1/4 tl vaniljajauhetta
0,5 dl sulaa kookosöljyä
(0,5 rkl hunajaa)

1. Laita liotetut aprikoosit, kookoshiutaleet ja mantelirouhe monitoimikoneeseen ja hurauta niin, että seoksesta tulee massaa.
2. Lisää suola, vanilja ja kookosöljy ja sekoita tasaiseksi.
3. Painele irtopohjavuoan pohjalle (halk. n. 24-26 cm), joka on vuorattu leivinpaperilla. (Käytin kuvassa olevassa kakussa kakkurengasta eli siinä ei ollut pohjaa, vaan painelin massan suoraan tarjoiluvadille. Reunat vuorasin leivinpaperilla.)
4. Laita vuoka pohjineen jääkaappiin.

Mansikkatäyte
500 g Cashew-pähkinöitä (liota yön yli)
500 g mansikoita
1,5 dl sulaa kookosöljyä
0,5 tl vaniljajauhetta
0,5 dl hunajaa
yhden limen mehu

1. Laita liotetut ja huuhdellut pähkinä monitoimikoneeseen (HUOM! Kannattaa jauhaa massaksi kahdessa erässä, että saa mahdollisimman tasaista ja pehmeää massaa.) ja jauha pehmeäksi massaksi.
2. Soseuta mansikat joko sauvasekoittimella tai blenderissä ja yhdistä pähkinämassan ja muiden aineiden kanssa.
VINKKI! Jos omistat isohkon blenderin, niin kannattaa soseuttaa mansikat sillä ja lisätä sitten sekaan pähkinämassa ja muut aineet ja soseuttaa tasaiseksi massaksi. Näin kakusta tulee pehmeä ja kuohkea.

Mustikkatäyte
300 g mustikoita
2 tl hunajaa
0,5 dl vettä
1 rkl Chian-siemeniä

1. Laita Chian-siemenet veteen likoamaan ja anna turvota n. 15 min. hyytelöksi.
2. Soseuta mustikat esim. sauvasekoittimella ja soseuta joukkoon siemenhyytelö ja hunaja.

 Kakun kokoaminen

1. Ota pohja jääkaapista ja laita pohjan päälle ohut kerros mustikkasosetta.
2. Tee seuraava paksumpi kerros mansikkatäytteellä ja lisää siihen päälle loput mustikkatäytteestä ja päällimmäiseksi loput mansikkatäytteestä.
3. Laita jääkaappiin jähmettymään yön yli tai sitten muutamaksi tunniksi pakastimeen. Kakun voi myös pakastaa ja tarjota myöhemmin. Kannattaa kuitenkin sulattaa hiljalleen jääkaapissa.

Summer cakes ‡l‡ www.terapiakokkausta.fi, photographer Marjo KoivumŠki, Studio Apris oy, Finland, www.studioapris.fi

Summer cakes ‡l‡ www.terapiakokkausta.fi, photographer Marjo KoivumŠki, Studio Apris oy, Finland, www.studioapris.fi