Nyt kun elän tässä itse tekemisen huumassa, niin olen alkanut säännöllisesti valmistamaan maidotonta jogurttia. Maidottomaan jogurttiin mielestäni sopii parhaiten kookosmaito/kerma, koska siitä tulee paras koostumus. Haaveissani on ollut myös lohkeilevan jogurtin valmistaminen, ja nyt onnistuin sen tekemään. Tässä ohjeessa olen käyttänyt Bio-Kult maitohappobakteeri kapseleita, mutta ne sisältävät jäämiä maidosta ja soijasta, joten niitä käyttämällä ei jogurtista tule 100% maidotonta (en huomannut tätä ostaessa). Ajattelinkin, että kun saan tämän kapselisatsin käytettyä, etsin maidottoman ja soijattoman tuotteen. Tällöin reseptistä tulee myös vegaaninen.

Koska halusin jogurtista lohkeilevan, piti siihen keksiä sopiva sakeuttamisaine. Tärkkelyksiä en käytä ja liivatteen käyttö tuntui jotenkin vieraalta, päätin kokeilla Vegegeeliä, jossa on mm. Agaria ja Johanneksenleipäpuu-jauhetta. Makeutin jogurtin Agave-siirapilla, mutta makeutuksen voi jättää poiskin, jos ei siitä niin välitä. Huomaa, että valmis jogurtti on valmista aikaisintaan 24 h kuluttua. Varaa myös sopivia lasipurkkeja ja valmistaudu desinfioimaan ne esim. keittämällä.

Ainekset
5 dl luomu kookosmaitoa
1 pss Vegegeeliä (16 g)
1- 2 rkl Agave-siirappia
5 maitohappobakteerikapselia

1. Kaada kookosmaito kattilaan ja lisää Vegegeeli.
2. Lämmitä seos välillä sekoittaen ja anna hautua (älä kiehauta voimakkaasti). Seos on valmis, kun se alkaa hieman sakeutua (menee n. 5 min.)
3. Ota kattila pois liedeltä ja lisää tässä vaiheessa siirappi, jos sitä käytät.
4. Seoksen pitää jäähtyä alle + 50 C asteiseksi, koska kuumemmassa bakteerit kuolevat. Kun seosta jäähdyttää kattilassa huoneenlämmössä, menee siihen ehkä noin tunti. Itse tarkistin vielä oikean lämmön mittarilla ennen maitohappobakteereiden lisäämistä.
4. Sillä aikaa kun seos jäähtyy, voit varata jogurtille sopivat lasipurkit (ellet ole jo tehnyt sitä aiemmin). Varaa siis reseptin määrälle joko yksi iso purkki tai sitten muutama pienempi, joissa on tiiviit kannet. Purkit pitää desinfioida hyvin ennen käyttöä. Tämän voi tehdä esim. keittämällä niitä kattilassa muutama minuutti (myös kannet).
5. Kun kookosmaitoseos on sopivasti jäähtynyt, voit lisätä siihen maitohappobakteerit. Käytä siis sellaisia, jotka ovat kapselimuodossa. Avaa kapselit ja ripottele jauhe seokseen ja sekoita.
6. Kaada seos puhtaisiin purkkeihin/purkkiin ja laita harso päälle kanneksi. Anna tekeytyä huoneenlämmössä 24-48 tuntia (voit maistaa vuorokauden jälkeen, että onko maku sopivan hapan eli happamuus lisääntyy ajan mukaan). Sulje valmiin jogurtin purkki kannella ja säilytä jääkaapissa.
7. Nauti esim. pähkinöiden ja marjojen kanssa tai käytä ruoanlaitossa.