Lohikeiton voi tehdä myös ilman perunaa. Perunan voi korvata varsinkin tähän aikaan vuodesta kyssäkaalilla, jonka mieto ja pehmeä maku sopivat kermaiseen keittoon. Minulla on tapana kuutioida lohi ja kypsentää paloja hetken uunissa, niin ne eivät mene muhjuksi keiton joukossa. Samalla niihin voi ripotella suolaa.

Keitosta riittää ainakin viidelle, joista kolme on lapsia…

n. 700 g lohifile
suolaa
1 iso kyssäkaali
1 sipuli
2 dl kuohukermaa
maustepippuria
tuoretta tilliä

1. Kuori ja kuutioi kyssäkaali  ja sipuli ja laita kiehumaan kattilaan, jossa on n. 4 dl vettä.
2. Poista lohesta nahka ja mahdolliset ruodot. Kuutioi ja laita leivinpaperin päälle pellille ja ripottele suolaa päälle. Paista uunissa n. 15 minuuttia.
3. Kun kyssäkaalikuutiot ja sipuli ovat hieman pehmenneet, lisää kattilaan kerma ja lohikuutiot. Lisää vettä, jos tarpeen.
4. Mausta lopuksi maustepippurirouheella, suolalla ja tuoreella tillillä oman maun mukaan. Kyssäkaali kypsyy pehmeäksi noin 30 minuutissa.

violettikyssäkaali