Nyt on kotimaisen kukkakaalin satokausi parhaimmillaan, joten sitä kannattaa hyödyntää ja vaikka pakastaa talven varalle. Ennen pakastamista kukkakaali kannattaa lohkoa pieniksi nupuiksi ja kypsentää hetken höyryssä niin, että se on vielä rapeaa. Pakasta sopivan kokoisiin annospusseihin.

Koska meillä jopa lapset syövät kukkakaalia, uskalsin tehdä siitä kalasopan. Keitto maistui kaikille ja siitä riitti juuri ja juuri viiden hengen perheelle.

1 keskikokoinen kukkakaali
n. 8 dl vettä
2 dl kuohukermaa
2 kpl uutta sipulia varsineen
400 g pakasteseifileitä (sulana tai kohmeisena)
suolaa
valkopippuria
n. 200 g tuoreita herneen palkoja (ehkä n. 80-100 g herneitä)
nippu tilliä
nokare voita

1. Laita sulanut tai kohmeinen sei leikkuulaudalle ja ripottele suolaa molemmin puolin.
2. Pilko kukkakaali pieniksi paloiksi ja huuhtele.
3. Laita kattilaan vesi ja kukkakaalit ja anna kiehua.
4. Pilko sipuli ja lisää kattilaan kerman kera.
5. Pilko kala pieniksi paloiksi ja lisää kattilaan kun kukkakaali on jo hieman pehmennyt ja anna kiehua hiljalleen.
6. Irrota herneet paloista ja nakkaa kattilaan silputun tillin kera.
7. Maista ja lisää suolaa ja valkopippuria oman maun mukaan. Voit vielä ennen tarjoilua laittaa kattilaan nokareen voita antamaan makua.

kalakeitto