Nenä vuotaa, silmiä kutittaa, ihoa kihelmöi, korviin sattuu, rintaa painaa ja aivastuttaa taukoamatta. On siis kevät, ja koivu ja minä olemme jälleen törmäyskurssilla. Näin on ollut joka kevät jo viimeiset 20 vuotta. Oireisiin olen syönyt kasoittain antihistamiineja ja nenääni olen ruiskuttanut litroittain erilaisia suihkeita. Välillä turvauduin myös suun kautta otettaviin kortisonikuureihin, että pärjäisin vähemmällä antihistamiinilla. Allergiani eivät ole rajoittuneet viime vuosina pelkkään koivuun, vaan heinäkuussa tulee seuraava aivastusaalto pujon ja heinien kukkiessa. Kaiken kaikkiaan 4-5 kk vuodesta kurjaa oloa ja lääkkeiden päivittäistä käyttöä. Lääkäreiltä olen avuksi saanut vain reseptit ja esitteen vuosia kestävästä kalliista siedätyshoidosta.

Tänä keväänä en ole kuitenkaan aloittanut lääkitystä. Joka aamu olen ihmetellyt, kun silmäni eivät ole muurautuneet umpeen eikä nenäni vuoda. Mitä on tapahtunut? Onko tapahtunut ihmeparantuminen vai olenko ollut luulosairas nämä 20 vuotta? Vuosia sitten luin artikkelin pariskunnasta, joka oli retkahtanut vielä nykyäänkin parjattuun muotidieettiin eli karppaukseen. Jutussa kerrottiin, että toisen siitepölyallergia oli hävinnyt ruokavaliomuutoksen myötä. Mitä ihmettä? Ei voi pitää paikkaansa. Fanaattiset VHH uskovaiset vain yrittävät uskotella, että viljaton ja vähähiilihydraattinen ruokavalio parantaa ihan kaikki sairaudet. Eihän siitepölyllä ja ruokavaliolla voi olla mitään tekemistä toistensa kanssa. Vai voiko?

Olen todistanut omalla kohdallani, että voi. Olen noudattanut karppausta, nätimmin sanottuna vähähiilihydraattista ruokavaliota noin kolmisen vuotta ja viimeiset reilu puoli vuotta olen ollut täysin viljaton. Jätin myös maidon juomisen pois. Ennen söin melkein päivittäin gluteenillista karppileipää ja välillä speltistä tehtyjä leivonnaisia. Satunnaisen sokerin syönnin olen myös lopettanut. Päätin ennen siitepölykautta maaliskuussa, että tänä keväänä en ala vanhasta tottumuksesta syömään antihistamiineja jo huhtikuussa. Lööpit allergisille helposta keväästä tukivat päätöstäni, vaikka minulla ei näitä helppoja keväitä ole enää vuosiin ollut. Ruokavaliooni kuuluu siis kiloittain kasviksia, kanaa, kalaa, luomu lihaa, luomu munia, manteleita, pähkinöitä, siemeniä, avokadoa ja hapanmaitotuotteita sekä täysrasvaisia juustoja. Rasvoista käytän voita, kookosöljyä ja oliiviöljyä luomuna. Syön lisäbuustina D-vitamiinia, spirulinaa, välillä macajauhetta, magnesiumia ja pakuri-teetä. En ole syönyt paljoakaan prosessoitua ruokaa enkä gluteenittomia teollisesti valmistettuja tuotteita.

Noudattamani ruokavalio (joka ei oikeasti tunnu miltään ihme dieetiltä, vaan ihanan maukkaalta ja ravitsevalta tavalta syödä ja nauttia ruoasta) on auttanut muissakin asioissa. Olen ollut koko ikäni huonovatsainen eli joka päivä maha oli kipeänä ja kaasua muodostui haitaksi asti. Karppauksen aloitettua vatsavaivani katosivat olemattomiin sekä päivittäinen närästys sappivaivojen ohella. Samalla paino on pysynyt ihannepainossa ilman valtavia ponnistuksia ja gluteenin jättämisen jälkeen mielialani on ollut parempi. Koska en ole saanut paljoakaan koulutusta ravitsemustieteestä eikä minulla ole lääketieteen tutkintoa, en voi tieteellisesti väittää, että ruokavalion muutos olisi vienyt minulta siitepölyallergiaa. Kuitenkin olen vakaasti sitä mieltä, että ruokavalioni on poistanut minua vuosikausia kiusanneet allergiaoireet. Minua on kyllä tutkittu ja tähystetty vatsavaivojen vuoksi eikä keliakiaakaan ole löydetty eli en ole ollut virallisesti sairas vaan siitepölyallergikko, jolla on huono vatsa.

Yritin googlata tieteellistä tietoa tästä aiheesta ja aika huonosti löysin mitään. Suomalaisista lähteistä löytyi lähinnä keskustelupalstoilta ja blogeista jotain viittauksia siitepölyallergian rauhoittumiseen ruokavaliomuutoksen myötä. Amerikkalaisilta sivuilta löysin muutamia artikkeleita aiheesta, mutta en mitään tieteellistä tutkimusta, johon voisi nojauta. Katsotaan miten minun käy, kun pujo ja heinät alkavat kukkia, mutta nyt minä ja koivu olemme jälleen kavereita.