Kerma ei ole enää kermaa

Työpaikkaruokalan ruokalistalla lukee, että tarjolla on lounaaksi lohta ja Hollandaise-kastiketta. Nam, varmasti hyvää ja terveellistä. Nimi ei kuitenkaan kerro kaikkea. Todennäköisesti tarjolla oleva Hollandaise-kastike sisältää näitä aineita: Kasviöljy (palmuöljy, rypsiöljy), kananmunankeltuainen, rasvaton maitojauhe, suola, sokeri, maitohappo, ksantaanikumi, guarkumi, johanneksenleipäpuujauhe, aromit (mm. maito, selleri), rypälesokeri. Merkillistä, koska Hollandaise-kastikkeen reseptissä on yleensä vain näitä raaka-aineita: kananmunankeltuaista, voita, sitruunanmehua, valkoviinietikkaa ja suolaa.
www.terapiakokkausta.fi 7.2.2015

Otetaan toinen esimerkki eli kaikille tuttu ja vuosikymmeniä parjattu kerma. Monissa kermahyllyssä olevissa kermankaltaisissa valmisteissa (joita käytetään surutta myös koulujen ja työpaikkaruokalojen keittiöissä) on ainesosaluettelo kutakuinkin tämä: kirnumaito, kokonaan kovetettu palmuöljy, kookosöljy, kirnumaitojauhe, muunnettu tärkkelys, emulgointiaineet (rasvahappojen sakkaroosiesterit (kasvirasvapohjainen), soijalesitiini, rasvahappojen mono- ja diglyseridit (kasvirasvapohjainen)), stabilointiaineet (guarkumi, johanneksenleipäpuujauhe), laktaasientsyymi. Se luomu kerma, jonka aina valitsen omaan keittiööni sisältää vain kermaa. On vain enää ehkä kaksi kermaa, joissa ei ole mitään lisäainetta. Joissakin luomukermoissa on karrageenia kuten useimmissa täyskermoissa. Miksi näin?

www.terapiakokkausta.fi 7.2.2015Paneudutaan hieman näihin aineisiin, joita yleisesti käytetään useimmissa valmiskastikkeissa ja kermankaltaisissa valmisteissa. Huomioikaa myös se, että nykyään valmistajat eivät välttämättä merkkaa näitä lisäaineita E-koodein vaan saavat nämä ainesosaluettelot näyttämään kauniimmilta, kun ei se iso E vilahda tekstissä. Karrageeni on erittäin yleinen emulgointiaine (http://ekoodit.fi/E407/karrageeni/), jolle ei ole (vielä) asetettu päivittäistä saantirajaa. Tämän aineen on kuitenkin todettu aiheuttavan suolistotulehduksia ja sitä tulisi välttää, jos kärsii ärtyneen suolen oireyhtymästä (http://ekoodit.fi/lisaaineluokka/44/valta-naita-lisaaineita-jos-karsit-artyvan-suolen-oireyhtymasta-ibs/). Ja täältä voi lukea karua tarinaa guarkumista: http://ekoodit.fi/E412/guarkumi/.
www.terapiakokkausta.fi 7.2.2015Nämä pari esimerkkiä vain raapaisivat esiin murto-osan siitä valtavasta huijauksesta, mikä nykyajan ruokateollisuus on. Ihmisille syötetään aineita, joiden vaikutuksista ei ole mitään varmaa tietoa. Asiantuntijat vakuuttelevat lisäaineiden turvallisuutta ja aitoa kermaa ja voita pidetään pannassa niin kauan kuin nämä keinoaineita tehtailevat “elintarviketehtaat” tekevät markkinoille yhä halvempia ja kevyempiä tuotteita. Ihmiset kärsivät suolistovaivoista ja närästys- ja vatsalääkkeet menevät kaupaksi. Terveydenhuolto tuputtaa vanhentunutta lautasmallia, jossa suurin osa energiasta pitäisi tulla tärkkelyksestä ja leivästä, joka on nykyään kyllästetty näillä täyteaineilla. Kaikkein pahin tilanne on lapsilla, joiden ruoka koostuu pääasiassa näistä keinoaineista, koska päiväkoti ja kouluruokailu on rakentunut eineksiin. Lapsille juotetaan rasvatonta maitoa ja leivälle laitetaan kevytlevitettä, jossa on erittäin kyseenalainen rasvakoostumus. Lääketehtaat kiittävät, kun kansa lihoo ja sairastaa.
www.terapiakokkausta.fi 7.2.2015 Olen vihainen, turhautunut ja epätoivoinen tämän ruokahuijauksen äärellä. Olen kuitenkin valinnut tieni ja taistelen puhtaan ja järkevän ruoan puolesta loppuun asti. Jos haluat valmistaa itse helposti Hollandaise- kastiketta niin klikkaa tästä. Pomminvarma resepti hieman kokemattomallekin. Jätä keijut kauppaan ja osta voita ja oliiviöljyä ja valmista itse levitteesi tällä ohjeella. Lue esim. Mats-eric Nilssonin Aitoa Ruokaa – kirja tai Ruokapyramidihuijaus. Kuuntele kehoasi ja vatsaasi ja ole tarkkana ruokakaupassa. Kerma ei ole enää kermaa eikä voi voita, mutta aitoa voita ei mikään voita.

← Edellinen artikkeli

Seuraava artikkeli →

12 kommentarer

 1. Elisa Räsänen

  Juuri näiden ruokalisäaineiden vuoksi minullakin on tämä kauhea suolistovaiva ja kivut, kun yritän syödä vain “puhdasta ruokaa” vatsa ja suolisto voi hyvin. Ajatelkaa mitä syötetään vanhuksille sen ruuan kanssa jota heille tuodaan??? Voi meitä ihmisparkoja jotka olemme teollisuuden ja rahanahneiden “ruokatutkijoiden” armoilla. Tarkkana kaupassa.

  • Maria Alatalo

   Hei!
   Voin vain kuvitella millä tasolla on vanhusten ruokahuollon ruoan taso tällä hetkellä monessa kunnassa. Kait vanhuksillekin syötetään rasvatonta tärkkelysruokaa, ettei vain ne sydäntaudit iskisi ja kolesteroli. Sitten äiti, kun ette enää jaksa tehdä itse ruokaa niin minä teen sitä teille. Teidän ei tarvitse ruokahuoltoon varautua. Love Maria

 2. Kiitos hyvästä kirjoituksesta!
  Hyvin samoilla tunteilla mennään Vallattomassa Keittiössä.

  • Maria Alatalo

   Moi!
   Kiitos palautteesta ja on hienoa, että on samalla lailla ajattelevia ihmisiä, etten täällä ihan yksikseni tuulimyllyjä vastaan taistele. Jatkakaamme samaan malliin:-)

 3. Juhana Hilpo

  Karrageenia käytetään säätämään tuotteen paksuutta. Se estää myös kermaa leikkaamasta kuumennettaessa. Tämä siis ns. kevyt- ja ruokakerman tapauksessa.

  • Maria Alatalo

   Hei Juhana!
   Juu, tiedän miksi karrageenia on tuotteissa eli paksun koostumuksen saamiseksi. Jos hyväksyisimme täysrasvaiset tuotteet ruokavalioomme ja vähennettäisiin hiilareita ei tarvittaisi mitään kevytkermoja, joiden paksuutta pitää keinotekoisesti lisätä.

 4. Juhana Hilpo

  Niinhän se menee. Kun ruuasta tehdään liiketoimintaa, voimaan astuu muitakin tavoitteita, kuten maksimaalinen liikevoitto. Elintarviteollisuudessa liikkuu niin valtavia summia, että ihmishenget tai terveys eivät siinä mittakaavassa paljoa paina.

  • Maria Alatalo

   Hei!
   Tämä rahan mahti tässä elintarviketeollisudessa on pelottavaa, mutta tosiasia, jota on vaikea ohittaa. Pitää kuitenkin muistaa että aina on vaihtoehtoja ja kuluttaja voi tehdä ne paremmat valinnat, jos vain on tietoa. En kuitenkaan aio luovuttaa tätä minun pientä protestiani vaikka valtavat voimat ovat vastassa. Toiveikkaana eteenpäin:-) t. Maria

 5. Sandra

  Oikein hyvä ja asiallinen kirjoitus! Lapseni on suuressa koulussa, ja voin vain kuvitella minkälaista ruoka siellä on… kuulemma ihan syötävää. Itse työskentelen kotihoidossa ja näen mitä vanhukset syövät, kyllä ne toisinaan näyttävät kamalilta, mitä se muussikin oikein on? Jonain päivänä pitää mummolle antaa lusikka, toisena kertana on kova klöntti :O

 6. viljaton

  Kommentoin tuolla jo uudempaa(/suomi asiantujijoiden luvattu maa), kirjoitusta kun eksyin tänne, täällähän tätä samaa jo kerrotaankin, josta itsellänikin on kokemusta.

  Kysyit tuolla ylhäällä “On vain enää ehkä kaksi kermaa, joissa ei ole mitään lisäainetta. Joissakin luomukermoissa on karrageenia kuten useimmissa täyskermoissa. Miksi näin?”

  No ilmiselvä vastaus on, että on hyvää bisnestä kun on x määrä kermaa (sitä aitoa alkuperäistä) ja lisätään x määrä karrageenia, tuotteen volyymi kasvaa niin sama alkuperäinen kermamäärä saadaan “venytettyä” kahteen purkkiin yhden sijasta…hyvää bisnestä, erittäin hyvää. Me kuluttajat vaan taidetaan olla isomman pelin pelinappuloita. Ei meillä ole väliä. Rahalla vaan on. Ja kohta on vaalit ja kaikki puhuu meidät pyörryksiin, kuin kaikki muuttuu. Hah.

  Olis ihan mielenkiintoista päästä Ranskaan tutustumaan kouluihin ja päiväkoteihin ja niiden keittiöihin, olen nimittäin kuullut, että siellä asiat ovat ihan toisella tolalla. Jopa kolmen aterian lounaita syövät, ja aitoja ruokia. Voi olla, että on satuja mulle kerrottu, ja se jäi epäselväksi, että maksaako vanhemmat ruoasta erikseen. Jos omat lapseni vielä olisivat tarha/kouluiässä, oilsin kyllä valmis maksamaan (suoraan koululle, ei tämän ison byrokraattisen verotusjärjesttelmän kautta mihin rahat vaan hukkuu kun niitä ei erikseen korvamerkitä), jotta ruoka olisi puhtaampaa ja paremman makuista, paikanpäällä valmistettua ruokaa.

  • Maria Alatalo

   Hei!
   Kiitos hyvästä kommentistasi. Raha tosiaan sanelee kaiken nykyään eikä ihmisten hyvinvoinnilla ole mitään väliä. Olisi kyllä valaisevaa tutustua muiden maiden tapoihin hoitaa esim. lasten päiväkotiruokailu. Yleensähän yleinen kommentti on, että muualla maailmassa asiat ovat vielä huonommin. Epäilen kuitenkin, että asia ihan niin on. Varmasti löytyy vielä paremmin toteutettuja ratkaisuja. Täällä laitosruoan arvosteleminen on tabu. Meidän pitää vain uskoa että se on hyvää ja terveellistä, vaikka oma kunto sanoisi muuta. Ja nämä kaikki lisä- ja täyteaineet eivät vaan voi olla terveellisiä. Varsinkin kun niitä on nykyään melkein kaikissa tuotteissa. t. Maria

 7. viljaton

  Lisäaineita on tosiaan paljon joka paikassa, kuten tässäkin keskusteluketjussa mainitussa kermassa, missä sitä nyt viimeksi luulisi löytyvän. Itsellenikin tuo kerman “epäaitous” paljastui jokin aikaa sitten, eniten ihmettelen, että jopa luomumerkityssä kermassa sitä karrageenia on… Eikä varmaan olis paha, jos jotain lisäainetta syö silloin ja tällöin, mutta nykyisin alkaa olla semmoinen lisäainekuorma kaikilla, jotka joutuvat syömään kodin ulkopuolella, hivenen ihan hirvittää juurikin kasvavien lasten suhteen tämä asia. Kukaan ei kuitenkaan tiedä mitä nuo kaikki lisäaineet pitkällä aikavälillä elimistössä tekevät ja miten paljon mitäkin lisäainetta (tai usempaa yhdessä) tarvitaan, että x sairaus puhkeaa… Lisäaineiden yhteisvaikutukset on aivan huomiotta jätetty juttu. Tai miten joku antibioottikuuri tässä kaikessa sotkee elimistön toimintoja, lisättynä ruoan lisäaineilla. Kemikaalikuorma pikkuisilla on ällistyttävän suuri, kun ajattelee, paljonko heidän elämässään jo nyt on niitä ylimääräisiä aineita, ja kuinka monen vuoden ajalta niitä ehtii kertymään. Ei taida ihme olla, että syövät ja muut vaan lisääntyvät.

  Kotona itse kokatessa voi noita lisäaineita vältellä jopa täydellisesti, mutta tuo kodin ulkopuolisen syömisen osuus monilla on jokapäiväistä. Siihen tosiaankin pitäisi puuttua, että ruoan laadun pitää muuttua puhtaammaksi, en tarkoita, että kaiken pitäisi olla luomutuotettua, kuten mainitsin, tuo kermakin kun on lisäaineistettua vaikka onkin luomukermaa (muistaakseni valion tuote), mutta että lisäaineiden määrä saataisiin minimoitua, se pitäis asettaa tavoitteeksi, toisena tärkeänä tavoitteena pitäisi olla, että ruoka on tuoretta, eikä valmistettu esim. 5-8 päivää aikaisemmin ja se vain lämmitetään päiväkodilla/koululla.

Kommentointi on suljettu.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial