Tätä riittoisaa ja proteiinipitoista pataa kannattaa tehdä vaikka tuplasatsi sunnuntaina.
Riittää sitten vielä maanantainkin illalliseksi. Pata vaatii hieman ennakointia papujen liotuksesta kanojen marinointiin, mutta se kaikki on vaivan arvoista. Käytä mieluiten ei tehotuotettua luullista kanaa (ei broileria) eli esim. Huttulan Kukon Kanan paistileikkeitä, jotka ovat erittäin maukasta kananpojan lihaa.

Kanan marinadi
0,5 luomusitruunan mehu
0,25 dl luomuoliiviöljyä
0,5 tl luomu rouhittua maustepippuria
1 tl luomu Ceylonin kanelia (Foodin)
1 tl jauhettua juustokuminaa
0,5 tl luomu kurkumaa (Foodin)
1 tl hienoa merisuolaa (Foodin)
n. 600-700 g (1 pkt) kanan paistileikkeitä

1. Sekoita marinadin ainekset keskenään.
2. Jos käytät nahallisia paistileikkeitä, ota nahka pois ja hiero kanoihin marinadi.
3. Anna marinoitua esim. yön yli tai vähintään kaksi tuntia jääkaapissa.

Pata
300 g valkoisia kidney-papuja (Foodin)
100 g punaisia linssejä (Foodin)
1 sipuli
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
1 pieni kesäkurpitsa
2 dl paseerattua tomaattia
3 dl vettä
n. 1 tl hienoa merisuolaa (Foodin)

Valmistusta edeltävä päivä:
1. Laita kidney-pavut likoamaan yön yli (vähintään 8 h) runsaaseen veteen.

Valmistuspäivä:
1. Huuhtele linssit hyvin.
2. Laita marinoidut kanat öljyttyyn uunivuokaa (miel. kannelliseen) ja kaada myös kanoista
mahdollisesti valunut marinadi mukaan.
3. Lisää liotetut kidney- pavut, huuhdellut linssit, paseerattu tomaatti ja vesi.
4. Laita pata uuniin 180 asteeseen. Kokonaiskypsennysaika on 2-3 h riippuen kuinka nopeasti pavut
pehmenevät. Kanasta tulee siis herkullisen ylikypsää, joka irtoaa helposti luusta.
5. Paloittele kasvikset isoiksi paloiksi ja lisää pataan 1 h kypsennyksen jälkeen suolan kera. Sekoita
ainekset sekaisin. Anna kypsyä vielä tunti pari kansi päällä. Tarkasta lopuksi suolan määrä.
6. Voit koristella padan luomusitruunaviipaleilla, joita on nopeasti ruskistettu pannulla.

www.terapiakokkausta.fi, Maria Alatalo 14.3.2015