Kaalipiirakka

Muistan lapsuudestani pellille tehdyn kaalipiirakan maun ja tavoittelin samaa tässä reseptissä — viljattomana tosin. Mielestäni osuin aika lähelle…
Varaa aikaa tämän tekoon, koska kaalitäytettä on hyvä hauduttaa noin tunti ennen kuin se päätyy piirakkaan.

Täyte:

n. 1 kg keräkaalia (käytin tähän puolet punakaalia)
1 sipuli
2 rkl oliiviöljyä
1 tl timjamia
1-1,5 tl Himalajan ruususuolaa
0,5 tl maustepippuria
50 g luomuvoita

1. Silppua kaali erittäin pieneksi silpuksi ja kuutioi sipuli.
2. Kuullota sipuli öljyssä kattilassa ja lisää kaali.
3. Anna hautua n. 50-60 minuuttia ja lisää mausteet ja voi. Valmista taikina kaalin kypsyessä.

Taikina:

150 g pehmeää luomuvoita
2 dl maustamatonta täysrasvaista jogurttia
2 rkl psylliumia
1 rkl Pofiberiä
1 tl leivinjauhetta
4 dl mantelijauhoja
0,5 tl Himalajan ruususuolaa
2 luomumunaa

1. Sekoita keskenään pehmeä voi ja jogurtti käsin tai taikinakoneella.
2. Lisää munat sekoittaen.
3. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan.
4. Tee taikinasta pallo ja laita hetkeksi pakastimeen tai jääkaappiin jähmettymään.
5. Kauli 3/4 taikinasta kahden leivinpaperin välissä levy.


kaalipiirakan kaulinta

6. Kun taikinalevy on tarpeeksi iso käyttämääsi vuokaan (minulla vuoan koko oli 20 cm x 30 cm) niin poista toinen paperi ja nosta taikina vuokaan. Reunoille saa jäädä taikinaa.
7. Lisää kaalitäyte vuokaan ja tee lopusta taikinasta tankoja (vapaa tyyli…) ja tee esim. ristikko täytteen päälle ja voitele munalla.
8. Paista 200 asteessa n. 40 min. Huom! Jos taikina piirakan päällä alkaa kovasti tummumaan, kannattaa laittaa viimeiseksi 10 minuutiksi päälle leivinpaperi, jotta pohjakin ehtii kypsyä.

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Elisa Räsänen

    Kiitos tästä reseptistä. Aikanaan Nepalissa tein usein kaalipiirakkaa, koska siellä oli vähän mahdollisuuksia. Tein vaan taikinan perunasta ja paikallisesta rasvasta tai jos oli ”voita” , ja sitten paikallista vehnäjauhoa. Maha kesti hyvin silloin ja hyvää oli.

    • Maria Alatalo

      Hei Elisa!
      On jäänyt tosiaa lapsuudesta tuo kaalipiirkana maku muistiin ja tässä on kyllä vähän sitä samaa. Piirakkapohja toimii myös muissa suolaisissa piirakoissa, jos haluaa kokeilla.

Vastaa