Perinteisen jauhelihalaatikon voi tehdä myös ilman perunaa. Kaupoissa on vielä hyvin saatavilla kyssäkaaleja, jota käytin tässä reseptissä. Kypsymisaika on pidempi kuin perunalla eikä kyssäkaali mene ihan niin mössöksi kuin peruna, koska siinä ei ole niin paljon tärkkelystä. Kannattaa ehdottomasti kokeilla.

n. 1 kg painoinen kyssäkaali
1 sipuli
300-400 g luomu jauhelihaa
n. 1 tl suolaa
voita paistamiseen ja vuoan voiteluun
1/4 tl maustepippurirouhetta
150 g juustoraastetta
1,5 dl kuohukermaa

1. Kuori kyssäkaali ja suikaloin ohuiksi viipaleiksi esim. monitoimikoneella.
2. Silppua sipuli ja kuullota paistinpannulla  voissa ja ruskista samassa myös jauheiha lopuksi maustaen pippurilla ja suolalla.
3. Voitele uunivuoka ja laita siihen kerroksittain kyssäkaaliviipaleita, juustoraastetta ja jauhelihaa.
4. Kaada lopuksi kerma vuokaan ja ripottele loput juustoraasteet päälle.
5. Paista uunissa 180 asteessa noin 1,5 h. Jos pinta alkaa kovasti tummua, laita vuoan päälle kansi.
6. Nauti esim. pannulla paistetun punajuuriraasteen kera.