Olen aina tykännyt leipoa pipareita, mutta ne eivät kuulu mitenkään erityisesti himoitsemiini jouluherkkuihin.  Paistuvien pipareiden tuoksu tuo kyllä ihanaa joulutunnelmaa ja saahan niistä aivan ihania kuvia.
Kehittelin oman reseptin maidottomista ja gluteenittomista pipareista, joissa makeutta antaa Agave-siirappi ja kookossokeri. Oikein maistuvia ovat vaikka taikina on hieman hauraamapaa kuin kaupan valmiit piparitaikinat. Leipominen vaatii siis enemmän kärsivällisyyttä ja keskittymistä. Oiva tapa hiljentyä joulukiireiden keskellä.

piparitaikinamuotit2017

Reseptistä tulee muutama pellillinen pipareita riippuen niiden muodosta.  Leivinalustan jauhotukseen käytin Pofiberiä, joka toimi hyvin. Taikinan voi tehdä edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa. Kannattaa antaa sen vetäytyä kylmässä ainakin muutama tunti. Kaikki ainekset kannattaa valita luomuna, jos mahdollista.

Näitä tarvitset:
1 dl Agave-siirappia
1,5 dl kookossokeria
1 dl neitsyt kookosöljyä

1 tl jauhettua neilikkaa
2 tl Ceylonin kanelia
0,5 tl jauhettua pomeranssin kuorta
1 tl jauhettua inkivääriä

1 kananmuna
1 tl soodaa
3 dl kookosjauhoja
1 dl mantelijauhoja
0,5 dl Pofiberiä + leipomiseen jonkin verran
piparikasanauhalla2017

1. Mittaa kattilaan siirappi, sokeri ja kookosöljy. Sekoita ja anna sokerin sulaa.
2. Lisää kattilaan mausteet ja lämmitä koko ajan sekoittaen. Älä anna palaa pohjaan! Jätä seos jäähtymään.
3. Mittaa kuivat aineet samaan kulhoon ja sekoita keskenään.
4. Riko kananmuna jäähtyneeseen siirappiseokseen ja lisää kuivat aineet.
5. Laita taikina jääkaappiin vetäytymään.
6. Muotoile pipareita muotilla ja paista niitä 200 asteessa n. 7-10 minuuttia uunin tehosta ja pipareiden muodosta riippuen.
piparitpurkissa2017