Autokatoksemme takana kasvaa nokkosia, jotka tähän aikaan vuodesta juuri sopivia käyttää myös ruoanlaitossa. Minun hortoiluharrastukseni on lähinnä rajoittunut nokkosen käyttämiseen, mutta saattaa olla, että tilaisuuden tullen laajennan käyttämieni villiyrttien määrää. Nokkosesta on hyvä aloittaa, koska se on helppo tunnistaa ja sitä voi käyttää esim. pinaatin tavoin. Tällä kertaa lisäsin nokkoset siemenleipään, ja oikein maukasta siitä tulikin.

Nokkonen sisältää enemmän esim. rautaa kuin pinaatti ja on miedomman makuista. Siinä sanotaan myös olevan piitä, A-, B-, K- ja C-vitamiinia. Nokkosta voi käyttää koko sen kasvukauden, mutta lehtien maku muuttuu kesän edetessä. Itse olen tottunut ryöppäämään lehdet, mutta se ei ole välttämätöntä. Jos olet kiinnostunut lisää nokkosen hyödyntämisestä, klikkaa tänne.

Tämän reseptin siemenleipä on suhteellisen helppo valmistaa ja se tarvitsee noin tunnin paistoajan normaalin kokoisessa leipävuoassa. Valmiina se kannattaa viipaloida ja pakastaa. Suoraan pakkasesta viipaleet voi vaikka paahtaa (sopii siemenille todella hyvin) ja nauttia esim. punajuurilevitteen kera.

Ainekset:
1 dl ryöpättyjä nokkosen versoja/lehtiä soseena eli tämä on noin 1 l tuoreena. Soseuta hyvin valutetut lehdet esim. sauvasekoittimella tumman vihreäksi soseeksi.

3 dl vettä
2 rkl luomu Chia-siemeniä
1 rkl Psylliumia
1 tl suolaa
2,5 dl luomu gluteenittomia kaurahiutaleita
2 dl luomu auringonkukansiemeniä
1 dl luomu kurpitsansiemeniä
1 dl luomu mustia sesaminsiemeniä (vaaleatkin käyvät)

1. Mittaa vesi kulhoon ja lisää siihen Chia-siemenet , suola ja psyllium. Sekoita hyvin ja anna turvota hetken (noin 5 -10 min.)
2. Lisää loput aineet ja sekoita massaksi.
3. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja kaada massa siihen.
4. Anna paistua 200 asteessa noin tunnin (riippuen vähän uunista ja myös vuoasta).
5. Leikkaa jäähtyneenä.