Ghee (lausutaan ghii) on alun perin Intiasta, ja se onkin yksi intialaisen keittiön perusraaka-aineista. Ghee on sataprosenttista rasvaa, ja se kestää erittäin hyvin kuumentamista. Valmistusprosessissa voista haihtuu vesi ja maitoproteiini erottuu. Lopputuloksena on puhdas voiöljy. Oikeaoppisesti gheetä tehdään niin, että ensin voi sulatetaan matalalla lämmöllä. Tämän jälkeen kuoritaan sulaneen voin pinnalta vaahto pois. Sitten lisätään hieman lämpöä, ja annetaan voisulan kuumentua niin, että pohjalle painunut maitoproteiini alkaa ruskistua. Tämä ruskistuminen antaa voiöljylle pehmeän pähkinäisen maun ja hieman toffeisen värin.

Olen alkanut käyttämään gheetä, koska se sopii hyvin maidottomaan ruokavalioon. Ghee säilyy huoneenlämmössä, koska se ei härskiinny. Toki sitä voi säilyttää myös jääkaapissa. Jääkaapissa se säilyy noin 3 kuukautta. Gheetä voi valmistaa itse varsin helposti, mutta sitä saa muutamalta valmistajalta myös valmiina hyvin varustelluista ruokakaupoista (esim. Arla tai Foodin).

Tarvitset 500 g suolatonta luomuvoita

1. Paloittele voi kattilaan ja kuumenna. Anna voin sulaa rauhassa miedolla lämmöllä.
2. Kuori pintaa nouseva vaahto varovasti pois ja lisää lämpöä.
3. Anna voi kiehua hiljalleen niin kauan, että pohjalle painunut maitoproteiini alkaa ruskistua. Tässä menee aikaa noin 20 minuuttia ainakin.
4. Nosta kattila liedeltä, kun voiöljy on hivenen ruskeaa ja kirkasta.
5. Kaada jäähtynyt voiöljy siivilän ja harson läpi esim. lasipurkkiin.
6. Käytä gheetä leipomisessa, paistamisessa tai vaikkapa leivän päällä.